PROŠIRENI KAPACITETI MKC ''PETEFI ŠANDOR''
Foto: Grad Novi Sad

PROŠIRENI KAPACITETI MKC ''PETEFI ŠANDOR''

Srbija -

Mađarski kulturni centar ''Petefi Šandor'', zahvaljujući podršci Grada Novog Sada, dobio je novi objekat u dvorištu pored postojećeg u Ulici Jožefa Atile. Prizemlje je namenjeno pre svega starijim članovima centra koji učestvuju u radu hora, likovnih sekcija, senior plesa i sekcija posvećenim rukotvorinama, a na spratu će biti realizovani programi za mlađe. Povodom otvaranja novih prostorija MKC je posetio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

foto: Grad Novi Sad

- Ovo je samo prva faza rekonstrukcije MKC na Telepu, jer nas čeka sređivanje velikog objekta. Trenuto se priprema projekat kako bi naredne godine počela realizacija te investicije, a razmišljamo da im obezbedimo i letnju scenu. Mađarski kulturni centar postaje deo mreže kulturnih stanica Novog Sada, i sa svojim aktivnostima biće deo programa Evropske prestonice kulture.

foto: Grad Novi Sad

Kompletno smo renovirali i Novosadsko pozorište, jer živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih, i iako pričamo različitim jezicima odlično se razumemo. Svi treba da čuvaju svoj nacionalni identitet, to je dobar običaj ovih krajeva, i tako moramo učiti buduće generacije. Preko četiri miliona dinara godišnje Grad izdvaja za Mađarski kulturni centar, jer vodimo odgovornu politiku i imamo jak budžet. Ipak, ne kupuje se poštovanje novcem, već se gradi dobrim, partnerskim odnosima – istakao je gradonačelnik Vučević.

foto: Grad Novi Sad

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček zahvalila se Gradu na podršci, ocenivši da se po konkretnim delima vidi da je Gradu važna mađarska zajednica, odnosno da neguje vrednosti multikulturalizma.

foto: Grad Novi Sad

Direktorica MKC ''Petefi Šandor'' Melinda Ladišić izjavila je da Grad priznaje njihov rad i izrazila zadovoljstvo što će biti deo programa EPK.

foto: Grad Novi Sad

- Trudićemo se da maksimalno budemo kvalitetni kao i do sada, te da što više Mađara uključimo u aktivnosti- rekla je Melinda Ladišić .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track