Najnovije vesti

ŽRTVE KORONE! ISPOVEST NADE VULIĆ IZ KRUŠEVCA: Izgubila sam muža, a naša deca umalo da ostanu siročad!
Foto: Privatna Arhiva, Kurir

ŽRTVE KORONE! ISPOVEST NADE VULIĆ IZ KRUŠEVCA: Izgubila sam muža, a naša deca umalo da ostanu siročad!

Srbija

Duša me je bolela dok sam ležala u bolnici boreći se za život, a sinovi i ćerke se kod kuće sami lečili, reči su Kruševljanke Nade Vulić, čija je cela šestočlana porodica vodila bitku s virusom

Nadi Vulić (49) iz Kruševca virus korona odneo je životnog saputnika, ali bitku sa ovom nemani, kako kaže za Kurir, vodila je cela porodica.

Njih šestoro, Nada, suprug Zoran (56) i četvoro dece, živeli su bezbrižno sve do kraja marta, kada je Zoran dobio prve simptome virusa. Tada je otpočeo vrtlog, iz kojeg se nisu svi izvukli.

foto: Privatna Arhiva

- Suprug Zoran (56) dobio je prve simptome - malaksalost, osećaj bola u rukama i nogama. Otišao je kod lekara, gde su mu uradili analize, ali klinička slika bila je dobra. Mislili smo da je u pitanju običan virus, nismo ni slutili šta nas sve čeka - ovako sa knedlom u grlu Nada započinje svoju ispovest za naš list.

Situacija ozbiljna

- Situacija je postala ozbiljna kada smo oboje dobili temperaturu od 40 stepeni. Kod mene su se pojavili i drugi simptomi - dijareja, mučnina, glavobolja i bolovi u bubrezima. Uradili smo test na kovid 19 i ispostavilo se da smo pozitivni. Imamo koronu! Zvučalo je strašno da to nisam smela naglas da izgovorim. Ako ćutim, možda će nestati. Ali nije. A ja sam bila uplašena kao nikada dotad, prethodno smo na televiziji pratili šta se dešava u svetu. Sve je izgledalo tako daleko, dok nije postalo blizu, dok nije bilo u nama. Nismo znali šta da očekujemo - ispričala je Nada.

foto: Privatna Arhiva, Kurir

Ubrzo su ona i suprug Zoran ležali u postelji Opšte bolnice u Kruševcu, ali briga za decu, koja su ostala sama u kući, bila je jača od svega.

Duša me je bolela

- Ležali smo četiri dana u bolnici, a ja nisam mogla da prestanem da razmišljam o deci. Dva sina, stariji od 26, mlađi sa 24 godine, kao i dve ćerke od 12 i 10 godina takođe su imali blaže simptome, a bili su prepušteni sami sebi. Stariji sin je preuzeo ulogu roditelja i 24 dana, koliko sam bila u bolnici, brinuo o njima kod kuće, u samoizolaciji... Sve me je bolelo, a najviše duša - iskrena je ona.

Kao teži slučajevi, Nada i suprug su 1. aprila prebačeni za Niš, gde je ona bila smeštena na infektivnom odeljenju, a muž na grudnom. Nakon 16 dana borbe muža su pustili iz bolnice. Ipak, sreća i osećaj da sve drže pod kontrolom ubrzo su nestali.

foto: Privatna Arhiva, Kurir

- Nije prošlo mnogo, samo nekoliko dana nakon toga, i dobio je šlog. Spasa mu nije bilo... Iscrpljen nakon korona pakla, bio je laka meta i slomio se. A mi smo ostali bez glave porodice. Tada sam znala da se ne smem predati. Deca su me pitala da li će ostati siročad - priča nam Nada drhtavim glasom.

Nakon 24 dana u bolnici, Nada je pobedila virus, decu zagrlila, a "vrednog, dobrog čoveka kakav se jednom rađa" sahranila.

foto: Privatna Arhiva

- Gubitak koji smo doživeli niko ne može da nam nadoknadi, a posledice virusa osećam i danas. Dobro sam, ali se brže zamaram i lošije spavam. I dalje učimo da živimo sa bolom - zaključuje ona.

Zahvalna

Lekari su naši heroji

Danas, nakon skoro tri meseca, kada oživljava trenutke sa smrtonosnom bolešću, Nada kaže da ne bi izdržala da nije bilo dobrih ljudi, stručnih lekara i opremljenih bolnica. - Lekari su davali maksimum, slike medicinskih radnika u skafanderima, sa maskama i vizirima, dok im kipti znoj niz lice, nikad neću zaboraviti. Bili su uplašeni, ali spremni da nam svima pomognu. Nijednog trenutka nije bilo dileme u njima, spremno i odlučno izlagali su se riziku. Oni su naši heroji - istakla je ona.

Važna poruka

Moramo se boriti

Iako je od nemilog događaja prošlo više od dva meseca, koronavirus i dalje ne jenjava, a prema rečima Nade, potrebno je uraditi sve što možemo kako bismo zaštitili sebe i naše najmilije. - Moramo se čuvati, vodi računa o higijeni, prati ruke, nositi maske i vršiti dezinfekciju. Virus je tu, sve je jači, ali ne smemo dozvoliti da nas savlada. Moja porodica nije bila pripremljena za ovo, još uvek je sve bilo nepoznato, ali sada se stanje promenilo, svesni smo situacije i moramo naučiti kako da se borimo. Ipak smo svi krojači svoje sudbine - poručila je ona.

Kurir.rs/Milica Vujović

Foto: Kurir/Privatna arhiva

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...