ZA 3 DANA U LOZNICI 113 SLUČAJEVA UPALE PLUĆA! U trijažni centar doma zdravlja javilo se 397 građana
Foto: Kurir/T.Ilić

POPUNJENI KAPACITETI

ZA 3 DANA U LOZNICI 113 SLUČAJEVA UPALE PLUĆA! U trijažni centar doma zdravlja javilo se 397 građana

Srbija -

Navala na trijažni centar lozničkog Doma zdravlja "Dr Milenko Marin"’ ne jenjava pa se ovde tokom tri minula dana, petak, subota i nedelja, javilo 397 građana sa zdravstvenim problemima. Od toga je bilo 215 ambulantnih i infektoloških pregleda, urađeno je 316 laboratorijskih analiza, 270 rendgena pluća i dijagnostikovano 113 upala pluća. Tokom vikenda hospitalizovano je pet pacijenata pa se na Infektivnom i kovid odeljenju trenutno nalazi 29 pacijenata sa sumnjom na koronavirus, a na respiratoru trenutno nema nikoga, saopštila je danas (13.7) Valentina Petrović, portparol Doma zdravlja.

Prema njenim rečima svi koji su pozitivni, sa tegobama i simptomima Covid-19, šalju se dalje u kovid bolnice u Šapcu, Beogradu, Pančevu ili Smederevu, a to su osobe sa srednje teškom kliničkom slikom i težom. Tokom tri minula dana urađeno je 106 PCR briseva, dobijeni su rezultati za petak i ima 17 pozitivnih. Dom zdravlja je za tri dana uradio 55 seroloških testova i samo je jedan pozitivan. Prema rečima dr Zorana Kovačevića, pomoćnika direktora lozničke Opšte bolnice, plan resornog ministarstva je da ova ustanova u potpunosti bude ’’zelena’’ i da kovid odeljenje bude zatvoreno, ali zbog velikog priliva pacijenata kroz trijažni centar to još nije učinjeno.

"Zbog popunjenosti kapaciteta Infektivnog odeljenja kovid pacijente smeštamo u kovid odeljenje. U ovom trenutku ih je ukupno više od 20 u kovid i na Infektivnom odeljenju. Inače, od odluke da bude zatvoreno naše kovid odeljenje u Šabac, Beograd, Požarevac i Smederevo iz naše ustanove upućeno je više od 40 pacijenata. Od pre četiri dana smo tzv. 'zelena bolnica'’ za ceo Mačvanski okrug, i svi pacijenti koji nisu kovid iz šabačke bolnice i ostalih domova zdravlja dolaze u Loznicu. Iz okruga smo za prva dva dana primili 30 pacijenata, a u toku vikenda još 20. Nažalost, tri pacijenta, koji su imali infekciju koronavirusa preminula su u lozničkoj bolnici, a za sedam preminulih u drugim ustanovama čekamo potvrdu da li su bili pozitivni na Covid-19", rekao je dr Kovačević.

foto: Kurir/T.Ilić

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje tokom jučerašnjeg dana na teritoriji Mačvanskog okruga, potvrđeno je 13 pozitivnih uzoraka na Covid-19, u Šapcu devet i Loznici četiri. Ukupno je u okrugu 1.151 lice od početka pandemije pozitivno na kovid-19, od toga u Šapcu 804, Loznici 232, Koceljevi 35, Vladimircima 29, Bogatiću 25, Malom Zvorniku 12, Ljuboviji osam i Krupanj šest. Trenutno je 896 obolelih.

Inače, vanredna situacija danas je proglašena na celoj teritoriji Grada Loznice zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Loznica je, posle Šapca, Bogatića i Vladimiraca, četvrta lokalna samouprava u Mačvanskom okrugu gde je to učinjeno.

Kurir / T.Ilić

Foto: T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track