300 PREGLEDA U JEDNOM DANU: U Vranju hospitalizovana 183 pacijenta, slobodna 32 kreveta
Foto: T.S.

46 NA POTPORI KISEONIKOM

300 PREGLEDA U JEDNOM DANU: U Vranju hospitalizovana 183 pacijenta, slobodna 32 kreveta

Srbija -

Samo u jednom danu obavljeno preko 300 pregleda u kovid ambulanti u ATD-u

U Vranju je prošle nedelje samo u jednom danu obavljeno preko 300 pregleda u kovid ambulanti u zgradi ATD-a, saznaje Kurir.

U pomenutoj kovid ambulanti pored pregleda lekara obavljaju se i laboratorijske analize, rendgenska snimanja, a po proceni lekara i pisiar, ili brzi testovi na Covid-19.

foto: T.S.

Upravnik vranjske Bolnice, dr Nikola Popović, izjavio je medijima da je ukupan kapacitet sve četiri kovid bolnice u Vranju 215 postelja, a da se trenutno na hospitalizaciji nalaze 183 pacijenta.

foto: T.S.

"Toliko smo imali i prethodnog dana tako da se taj broj za vikend nije povećao. Od 183 pacijenta, 118 je kovid pozitivno. Na oksigenoj terapiji, odnosno na potpori kiseonikom se nalazi 46 pacijenata. Skoro svi pacijenti, njih182 su sa bronhopneumonijom lakšeg i srednjeg stepena. Sa blažim simptomima pacijenti se ne hospitalizuju. Juče smo imali 12 otpusta na dalje lečenje u kućnim uslovima. Dva pacijenta su upućena u tercijalnu ustanovu u KC u Nišu sa pneumonijama i bronhopneumonijama težeg stepena. Do 9 časova je bilo 14 novih prijema, i jedan smrtni ishod. Trenutno u naše četiri kovid bolnice imamo 32 slobodna mesta,'' kaže Popović.

foto: T.S.

On je naglasio da u slučaju povećanja broja pacijenata postoji mogućnost da se otvore i nove kovid bolnice.

"U slučaju povećanja broja pacijenata imamo mehanizme da opremimo i drugi sprat zgrade Psihijatrije u planu su i neka druga odeljenja vranjske Bolnice ukoliko bude veći priliv pacijenata. Na Kriznom štabu je razmatrana mogućnost otvaranja Specijalinih bolnica u Vranjskoj Banji i Bujanovačkoj Banji. Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici trenutno ima 63 ležaja za kovid pacijente. Kapaciteti su skroz popunjeni, ali oni sada rade na proširenju kapaciteta za još dvadesetak postelja,"ističe dr Popović.

foto: T.S.

On apeluje na građane da budu odgovorni, da nose maske, i da u suzbijanju širenja koronavirusa, svedu kontakte na minimum.

Kurir / T.S.

Foto: T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track