VRATIO SE IZ KINE U SRBIJU: Pavle iz Čačka proizvodi OVO jedini u Evropi! (FOTO)
Foto: RINA

KOD KUĆE JE NAJBOLJE

VRATIO SE IZ KINE U SRBIJU: Pavle iz Čačka proizvodi OVO jedini u Evropi! (FOTO)

Srbija -

Čačak – Pavle Milošević nakon završenih studija u Kini vratio se u rodni Čačak i sa suprugom Marijom rešio da započne privatan biznis.

foto: RINA

Dva mlada inovatora odlučila su se za jedinstven ekološki projekat, proizvodnju ploča od stakla koje se koriste u građevinskoj industriji i mogu da zamene uobičajene materijale kao što su mermer, drvo ili granit.

"Eko-ploče će biti prvi ovakav proizvod napravljen u Srbiji, ali i u Evropi. Slična proizvodnja postoji još samo u jednoj američkoj kompaniji. Ovaj proizvod napravljen je od stakla i cementa i potpuno je ekološki. Ideja je potekla od supruge koja se bavila proizvodnjom saksija kombinacijom upravo ovih materijala. Trenutno smo u fazi testiranja uzoraka, jer je jako bitno kako će međusobno reagovati dve komponente. Ukoliko to prođe kako treba, od sledeće godine bi mogli krenuti sa proizvodnjom", rekao je Pavle za RINU.

foto: RINA

Eko-ploče, specifičnog dizajna do 70 odsto napravljene su od otpadnog stakla, koje se melje i meša sa cementom, a potom suši, peče i polira. Ovakav proces će imati višestruki značaj za lokalnu zajednicu, jer velike količine stakla završavaju zakopane na sanitarnim deponijama, a vrlo mali procenat bude recikliran.

"Uključeni smo u proces cirkularne ekonomije, tako što staklo koje je završilo na otpadu ponovo vraćamo u proizvodni proces. Na taj način smanjuje se i kolilčina otpada, ali i produžava vek deponije jer staklo je izuzetno kabasto i teško se razgrađuje. Već smo skolopili dogovor sa javnim konunalnim preduzećem iz Čačka od kog uzimamo otpad", rekao je Pavle.

foto: RINA

Veliku podršku ovom mladom bračnom paru pružio je Naučno-tehnoločki park u Čačku koji će im obezebediti uslove za pilot proizvodnju, ali i brojne kontakte sa tehnolozima i stručnjacima.

"Osim kancelarija koje smo dobili, obezbeđena nam je i izuzetno skupa mašina koju ne bi mogli da finansiramo iz ličnih sredstava. Brojne kontakte smo dobili upravo ovde i zaista su nam mnogo pomogli, kako bi naš ekološki projekat, koji je jedinstven u Evropi uspeo. Ulaganja su velika, ali nadamo se da će se isplatiti i da će ova ideja biti uspešno sprovedena u delo", rekao je mladi inovator iz Čačka.

foto: RINA

Naglašava da će eko-ploče imati cenu sličnu ceni mermera, jer sva svojstva koja imaju podsećaju na ovaj građevisnki materijal. Zbog svoje specifičnosti biće namenjene za evropsko i tržište Azije.

"Odlučili smo da privatni biznis pokrenemo u svojoj zemlji, jer bilo gde u inostranstvu ako ste stranac i ukoliko niste izuzetno visoko obrazovani postajete običan šljaker. Srbija nam pruža dobre mogućnosti, kao i pristup fondovima, ima dobre međunardone ekonomske veze i iako nismo deo EU, proizvodi mogu pronaći svoje mesto na njihovom tržištu", rekao je Pavle.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track