SPOJ DUHOVNOSTI I ROK ZVUKA: Legendarni Panto komponovao muziku za stihove monaha Arsenija (FOTO)
Foto: privatna arhiva

FRONTMEN "ZIDA PLAČA"

SPOJ DUHOVNOSTI I ROK ZVUKA: Legendarni Panto komponovao muziku za stihove monaha Arsenija (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Na tekstove oca Arsenija Jovanovića za dve pesme je muziku komponovao Aleksandar Pantelić Panto, rok muzičar, pevač, kompozitor, tekstopisac, frontmen i osnivač kultnog lozničkog rok benda "Zid plača". Da je moguće uskladiti stihove posveće duhovnosti, pravoslavlju i Isusu sa zvukom rok muzike, odnosno sa gitarom pokazao je Pantelić, a kako to zvuči može se čuti na Jutjubu.

"Uradio sam muziku i aranžman za dve pesme 'Najstrašnija pomisao' i 'Bože' za koje je stihove napisao otac Arsenije Jovanović, iz manastira 'Svetih apostola Petra i Pavla', poznatijem kao 'Ribnica' kod Mionice. Saglasnost da komponujem ove pesme dobio sam od njega i mnogo mu se svidelo kako sam to uradio što je za mene ogroman kompliment. 'Najstrašnija pomisao' je balada, otpevana uz akustičnu gitaru, dok je 'Bože' urađena u rok maniru, sa električnom gitarom, bubnjem i basom. On je veoma harizmatična ličnost, vanserijski je besednik i velika mi je čast što ga poznajem", kaže Pantelić.

foto: privatna arhiva

Prema njegovim rečima Jovanovićevi stihovi su ga "dotakli", u njima se "pronašao" i dobio inspiraciju da ih "ogrne" muzikom. Trenutno nema viziju hoće li možda uraditi još neku pesmu na stihove oca Arsenija, ali tu mogućnost ne isključuje.

"Meni je spoj duhovnosti i rok zvuka sasvim prirodan, mada nekome možda to deluje nespojivo. Ukoliko muzika i stihovi dolaze iz duše sve je moguće, a uprkos tome što se danas slušaju neke drugačije melodije mislim da je ne samo moguće, nego i neophodno, stvarati pesme sa porukom, one koje bude lepotu, imaju smisao i bude pozitivna osećanja kod slušaoca. Verujem da do duše uvek stignu pesme sa iskrenom emocijom", priča Pantelić koji nikada nije digao ruke od rokenrola.

foto: privatna arhiva

Pantelić je sa svojim "Zidom plača" odlično poznat ne samo ljubiteljima rok zvuka u lozničkom kraju nego i mnogo šire. Traje duže od tri decenije, a tokom devedesetih su bili najaktivniji kada su neprekidno svirali, stigli do finala Zaječarske gitarijade i objavili albume sa pesmama iza kojih stoji Pantelić. Ovoga puta je zahvaljujući ocu Arseniju uplovio u neke druge vode, ali u tesnoj vezi sa rokenrolom. Podsetimo, u mladosti se i otac Arsenije bavio rok muzikom, bio prijatelj sa Milanom Mladenovićem, družio se sa članovima "Idola" i "Električnog orgazma", a i autor je knjige "’Bog i rokenrol".

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track