KUĆA CVETIĆA

OVAJ MUZEJ U KRALJEVU JE JEDINSTVEN NA SVETU: Njegovi eksponati se JEDU i vlada POMAMA za njima (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Postoje različiti muzeji u Srbiji: Muzej savremene umetnosti, Beogradski, muzej iluzije, muzej Nikole Tesle... Međutim, ovo je nešto potpuno drugačije, što nigde u Srbiji, a verovatno ni na svetu ne postoji. Ovo je priča o kući Cvetića u Kraljevu i jedinom muzeju slatka u Srbiji.

Cvetići čuvaju građansku kulturu s početka 20. veka. Ta kuća je jedna od retkih iz tog vremena koja i dalje stoji na istom mestu i ista je kakva je bila pre više od 100 godina. U kući Cvetića sačuvano je sve kako je i bilo. Čak su i zidovi originalni iz perioda kada je zidno slikarstvo bilo popularno u kućama građanstva.

U muzeju slatka ima preko 600 eksponata i svi su u upotrebi. I ne samo da se eksponati koriste, oni se i jedu. Na šifonjeru se nalazi preko 30 vrsta slatka, ali nema uvek svega u svakom trenutku. Jer se neki eksponati pojedu.

Njihovo slatko pravi se od svega onoga što raste oko njihove kuće.

Posetioci su obično oduševljeni malim putovanjem u prošlost. Dosta se i nauči o starim srpskim običajima. Svi su dobrodošli. Od ovoga što smo mi zabeležili u muzeju slatka, poći će vam voda na usta.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track