EPIDEMIJA ZAHVATILA I PREDŠKOLSKE USTANOVE: Korona virus u Rasinskom okrugu nastavlja da divlja, 186 novozaraženih
Foto: Kurir/Ž.M.

KRUŠEvAC I DALJE ŽARIŠTE

EPIDEMIJA ZAHVATILA I PREDŠKOLSKE USTANOVE: Korona virus u Rasinskom okrugu nastavlja da divlja, 186 novozaraženih

Srbija -

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje iz Kruševca, epidemija virusa kovid-19 nastavlja ofanzivu u svim opštinama Rasinskog okruga. Na teritoriji Okruga od 301 uzorka poslatog u referentne laboratoije čak 186 je pozitivno. Najviše zaraženih je iz Kruševca – 88, zatim iz Trstenika 36, Aleksandrovca 24, Varvarina i Ćićevca po 16 i Brusa 6.

Epidemija korone virusa napreduje i u osnovnim i srednjjim školama i u predškolskim ustanovama. Zaražena su još dva učenika i to iz Kruševca i Aleksandrovca, kao i tri nastavnika - dva iz Kruševca i jedan iz Ćićevca. Od početka ove školske godine ukupno je zaražen 151 učenik i 37 nastavnika.

U vrtićima Predškolske ustanove “Nata Veljković” od virusa kovid-19 obolelo je četvoro predškolaca, a 73 je u izolaciji zbog kontakata u porodici. Oko 65 odsto roditelja je ispoštovalo preporuku Kriznog štaba da ne šalju decu u vrtić, tako da je u njima samo 35 odsto mališana. Od 400 zaposlenih u ovoj ustanovi, 11 zaposlenih je pozitivno na korona virus i to pet vaspitača, jedna medicinska sestra, dve servirke i tri kancelarijska radnika, a u izolaciji je 16 radnika. Ova epidemija negativno utiče na rad i poslovanje kruševačke Predškolske ustanove, jer od 3.100 upisane dece samo 1.041 dete redovno pohađa vrtić. Predškolsku nastavu pohađa i 11 grupa pripremno predškolskog programa i to onlajn.

Zavod za javno zdravlje obaveštava da je u Opštoj bolnici Kruševac ukupno smešteno 217 pacijenata, koji su, osim na Infektivnom, preraspodelom zbrinuti i na drugim odeljenjima – starom Dečijem, Ortopedskom, a uskoro će i u delu Hirurškog odeljenja. Reorganizacija rada Opšte bolnice i Doma zdravlja potrajaće najdalje do 17. decembra, kada je planiran početak rada nove kovid bolnice, koja će imati 500 mesta.

U odnosu na jučerašnji dan izlečeno je još 47 lica, odnosno 2.449 ukupno od početka epidemije. Pod zdravstvenim nadzorom je 15.606 građana, a ukupno pozitivnih na virus do sada je bilo 6.364 od 22.042 uzorkovana.

Kurir.rs/ Ž. M. Foto: Kurir/Ž.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track