POKOLJ NA MARKOVOM SALAŠU U MIKIĆEVU KOD STAROG ŽEDNIKA: Lovački pas poklao 67 ovaca, stradalo im čitavo stado
Foto: N.H.

Anišićima za dva sata naneta šteta od preko 5.000 evra

POKOLJ NA MARKOVOM SALAŠU U MIKIĆEVU KOD STAROG ŽEDNIKA: Lovački pas poklao 67 ovaca, stradalo im čitavo stado

Srbija -

SUBOTICA - Na porodičnom salašu Marka Anišića i njegove majke Marcele, u selu Mikićevo blizu Starog Žednika, dogodio se jeziv pokolj, stradalo im je čitavo stado, 67 ovaca na njihovom imanju, a pokolj je počinio lovački pas, koji nije čipovan.

Anišićima je za dva sata naneta šteta od preko 5.000 evra, kaže Marko za Kurir, ali još ne znaju konačan ishod užasa i pokolja nad ovcama. Dodaje da je danas bila veterinarska inspekcija, i da su najavili dolazak veterinara iz veterinarske stanice u Bajmoku, da se popišu brojevi uginulih i povređenih ovaca iz stada i odredi terapija za lečenje.

pas, Ovce, Subotica, Marko Anišić, Salaš
foto: N.H.

-Moraćemo da tužimo , nadamo se da će Grad da nadoknadi lečenje i štetu., jer je pas bio lutalica, nije čipovan, kako je utvrđeno. Takvi psi ovce doživaljavaju kao divljač, kažu i inspektori, a sada smo svi kao pokošeni. Mi 365 dana radimo po čitav dan, živimo od ovih ovaca, jagnjimo ih, hranimo, ulažemo, ne mogu da Vam kažem koliko nam je teško nakon ovog događaja, kaže Marko za Kurir.

-Odmah smo sa policijom videli sedam zaklanih i više povređenih, ali danas je tek uočena prava veličina štete, na desetine povređenih ovaca iz stada priča Marko Anišić.

Sliku užasa zatekli su Anišići, kada su se posle nekoliko sati odsustva iz kuće vratili na imanje, i zatekli sedam zaklanih ovaca, 20 iskidanih, a povređeno je bilo oko 40 grla ovaca.

Na svom gazdinstvu, Anišići se dve decenije bave ovčarstvom, uvek je neko u blizini stada. Međutim , u ponedeljak su otišli sa salaša da obave neke administrativne poslove, a Mikićevo i njihovo imanje je udaljeno svega 20-ak minuta od Subotice. Bili su odsutni nekoliko sati otišli sa imanja, a kažu da tako nešto nisu doživeli poslednjih 20 godina.

pas, Ovce, Subotica, Marko Anišić, Salaš
foto: N.H.

-U ponedeljak smo posle 13 sati otišli da sredimo pasoše za šilježad koju smo prodali. Zadržali smo se dva sata, međutim, kada smo se vratili, ovce su bile u stadu, na gomili. Zatekli smo užasan pokolj, zaklano je sedam ovaca iskidano do smrti više od 20, a na destine, četrdesetak je imalo povrede – priča nam Marko Anišić.

Marko je odmah pozvao policiju, nije im bilo jasno šta s emoglo dogoditi na imanju.

-Konstatovali smo da su u pitanju ugrizi pasa, pomislio sam da je bio čopor. Kada je policija otišla, pregledao sam deo štale i našao psa koji se zavukao u slamu. Skupio se ispod jasala u štali. Izvukli smog a, I pozvali nadležnu službu, videli smo da nema čip, odnela ga je nadležna inspekcijska veterinarska služba – priča Marko.

Stado od 350 ovaca na gazdinstvu Anišića je godinama, a zvuči neverovatno da je omanji lovački pas, lisičar, ušao u ovčarnik, gde je bilo smešteno 65 ovaca.

Mnogo je ovaca povređeno, otečena im je glava i povređena vilica, a što je strašno , mnogima je I vime povređeno. Da je toliko ovaca u stadu nastradalo jezivo je, da je mogao da ih prekolje čak, a nije u pitanju vučjak. Čekamo sada da se smiri i stado, pa ćemo videti posledice narednih nedelja. Iako se radi o malom psu, vrlo je agresivna ta rasa.Verujemo da je bio sam lisičar, do sada ga nismo primetili ni blizu imanja –ističe Anišić.

Posle uviđaja, danas je izašla i komunalna policija na salaš Anišića.

pas, Ovce, Subotica, Marko Anišić, Salaš
foto: N.H.

-Čekamo veterinarskog inspektora. Komunalna policija je napravila zapisnik, bili su i iz gradskog azila. Utvrđeno je da pas nije čipovan i odneli su ga. Pre dva meseca je nekoliko komšijskih pasa je vršljalo po imanju, juče bio priveden i njihov vlasnik, jer je trag vodio i na tu stranu. Ne znamo čiji je pas napravi pokolj. Ovce koje su povređene već imaju početak trovanja, vuku nogu, a na sledećem jagnjenju neke pd njih zbog oštećenog vimena neće imati ni mleko. Takvi psi su tako izdresirani da napadaju i veće životinje od sebe, najviše divljač – navode Anišići.

pas, Ovce, Subotica, Marko Anišić, Salaš
foto: N.H.

I kupci su ostali bez pazara, danas je 15 povređenih ovaca trebalo d abude isporučeno sa salaša. -Za te ovce smo pravili pasoše, ali javili smo da se dogodio pokolj, doživeli smo ga ne samo kao nevolju, nego kao das mo izgubili nešto vredno u životu –kaže Marko. Anišić.

Kurir.rs/N. H./Foto: N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track