ODLUKA GRADSKOG VEĆA LOZNICE: Nagrade najboljim đacima i studentima
Foto: Kurir/T.Ilić

lepe vesti

ODLUKA GRADSKOG VEĆA LOZNICE: Nagrade najboljim đacima i studentima

Srbija -

Loznica će i ove godine iz gradske kase odvojiti 14,7 miliona dinara za nagrade koje već duže od deceniju i po redovno dodeljuje najboljim đacima i studentima, odlučilo je Gradsko veće.

Konkurs za dodelu Gradske nagrade trajaće od prvog do 28. februara, potvrdila je Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti u gradskoj upravi.

Kao i prethodnih godina moći će da konkurišu osnovci i srednjoškolci koji su, pored ostalih traženih uslova, u prethodnoj školskoj godini osvojili jednu od prve tri nagrade na republičkim ili međunarodnim takmičenjima u kalendaru resornog ministarstva, a za studente je potrebno da pohađaju državni fakultet, da nisu ponovili nijednu godinu i da imaju prosek devet i više.

- Ova odluka razlikuje se od ranijih zato što od ove godine i studenti Romi koji su socijalno ugroženi mogu konkurisati za ovu podršku. Odeljenju za društvene delatnosti javljali su se studenti Romi, ali i Centar za socijalni rad koji je uvideo da je prva godina studija najkritičnija i da je to period kada bi ove studente trebalo podržati. Trenutno Loznica ima samo dva Roma studenta koji ispunjavaju uslove konkursa i Centar za socijalni rad je potvrdio da im je podrška potrebna - kaže Glišić Matić.

Za dobijanje godišnje nagrade neki od uslova za pripadnike romske nacionalne manjine su da najmanje tri godine imaju prebavilište na teritoriji Loznice, da pohađaju državni fakultet, da su na budžetu, osim na prvoj godini studija gde mogu biti na samofinansiranju, a za kasnije studiranje je uslov da nisu ponovili nijednu godinu. Potrebno je i mišljenje Centra za socijalni rad da im je neophodna ta podrška. Godišnju nagradu moći će da prime samo oni koji imaju potvrdu Nacionalnog saveta Roma da su pripadnici romske nacionalne manjine.

- Loznica je prošle godine imala ukupno 143 korisnika gradske nagrade, 95 studenata i 48 učenika. Očekujemo ove godine sličan broj studenata, ali će kod đaka biti promena jer su tokom 2020. ostali uskraćeni za učešće na republičkim i međunarodnim takmičenjima zbog epidemije kovida - kaže načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.

Inače, za đake je gradska nagrada 5.000, a za studente 10.000 dinara mesečno. Sa ovom praksom krenulo se 2004. kad su nagradu dobila 33 učenika i isto toliko studenata, a do ove godine je za ovaj vid podrške iz gradske kase izdvojeno skoro 130 miliona dinara.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track