KORONA OTKAZALA PLIVANJE ZA BOGOJAVLJENSKI KRST NA DRINI KOD LOZNICE: Manifestacija se neće održati zbog epidemije
Foto: T.Ilić

povrđeno iz starolozničke crkvene opštine

KORONA OTKAZALA PLIVANJE ZA BOGOJAVLJENSKI KRST NA DRINI KOD LOZNICE: Manifestacija se neće održati zbog epidemije

Srbija -

Lozničani ove godine neće imati priliku da na Bogojavljanje u talasima Drine zaplivaju za časni krst.

Zbog epidemiološke situacije, odnosno korona virusa, odlučeno je da manifestacija ne bude održana, povrđeno je iz starolozničke crkvene opštine, koja je zajedno sa Plivačkim klubom "Drina" i uz podršku gradske uprave pre šest godina i pokrenula plivanje za Bogojavljenski krst u Loznici.

Loznica, plivanje za časni krst
foto: T.Ilić

Od početka održavanja manifestacije ovo je drugi put da se u januaru neće preplivati staza od 33 metra na Drini kod Šepačkog mosta. Profesor istorije Đorđe Vukmirović iz Loznice bio je pobednik 2015. godine kada je održano prvo plivanja za časni krst. Tada je u konkurenciji bilo 13 plivača, a plivalo se po kiši. Pobednik drugog bogojavljenskog plivanja bio je Nikola Stepanović iz Loznice, a tada su se nadmetala 23 plivača.

Lozničanin Đorđe Rakić pobedio je 2017, njemu je to bio treći put da se takmičio na ovoj manifestaciji, a godinu pre bio je drugi. Naredne godine Rakić je ponovio rezultat i prvi stigao do krsta u konkurenciji 36 plivača, a tada su u Drinu skočile i dve devojke. Zbog ‘’organizacionih poteškoća’’, kako je to rečeno, 2019. Lozničani nisu imali priliku da i tada u svom gradu plivaju za časni krst, ali im je to omogućeno 2020. godine. Pre godinu dana ponovo je zaplivao Đorđe Vukmirović i drugi put osvojio časni krst u svom gradu. Lani je u hladnu reku, na minus jedan, ušao čak 61 plivač, a među njima bile su i tri dame. On je u trajno vlasništvo dobio osvećeni krst, a više stotina Lozničana prisustvovalo je manifestaciji kod graničnog prelaza ’’Trbušnica’’.

Loznica, plivanje za časni krst
foto: T.Ilić

Ove godine korona je bila jača pa plivanja iz preventivnih razloga neće biti. Ostaje nada da će dogodine najodvažniji Lozničani ponovo imati priliku da zaplivaju u Drini i nadmeću se za časni krst.

(Kurir.rs / T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track