BORBA ZA OČUVANJE KULTURNOG NASLEĐA: Tršić domaćin prve KOLONIJE PUSTOVANJA
Foto: T.Ilić

tradicije

BORBA ZA OČUVANJE KULTURNOG NASLEĐA: Tršić domaćin prve KOLONIJE PUSTOVANJA

Srbija -

U Naučno-obrazovno kulturnom centru "Vuk Karadžić" u Tršiću od ponedeljka do četvrtka biće održana prva kolonija pustovanja.

Turistička organizacije grada Loznice saopštila je da se skup organizuje radi očuvanja kulturnog nasleđa Srbije i razvoja znanja u tradicionalnim tehnikama izrade rukotvorina. Loznica je izabrana za održavanja kolonije sa željom da preraste u tradicionalnu, a na osnovu dugogodišnje partnerske saradnje sa Etno mrežom i vrednim članicama udruženja žena iz Loznice - Udruženje poslovnih žena "Kreativna vizija", Udruženje "Mina Karadžić" i Udruženje "Riznica"

- Kolonija je odgovor na veliku zainteresovanost da se organizuje program usavršavanja žena iz zanatskih udruženja koja se bave pustovanjem, a upravo Loznica nudi jedinstvene mogućnosti za razvoj veština, razmenu znanja i afirmaciju za sve proizvođače i udruženja koja se posvećeno bave pustovanjem - saopšteno je iz TOGL.

Cilj je da se animiraju lokalna zajednica, republičke institucije, mediji i međunarodni partneri, da se aktivno uključe u promociju i očuvanje tradicionalnog nasleđa i rukotvorina. Kolonija će okupiti odabrane članove reprezentativnih udruženja i zadruga iz Srbije koji će prisustvovati stručnim predavanjima od strane etnologa i arheologa lozničkog Centra za kulturu "Vuk Karadžić" o zadatom jadarskom motivu koji će biti primenjen u radovima kolonije, a u praktičnom delu učesnice će tehnikom pustovanja stvarati podmetače od kojih će najbolji biti nagrađeni.

Praktičan rad se obavlja uz nadzor članica "Kreativne vizije", a program će obuhvatiti i radionicu psihološkog osnaživanja žena "Preduzimljiva i svoja" sa ciljem ličnog razvoja koji treba da podstakne njihovo ekonomsko napredovanje i društvenu afirmaciju.

Učesnice kolonije imaće priliku da upoznaju običaje i znamenitosti ovog kraja kroz kulturni program i boravak u Loznici i turističke potencijale i proizvode Loznice. Predviđeno je da tokom kolonije u organizaciji TOGL obiđu Tršić, Banju Koviljaču i Loznicu, a planirana je i diplomatska poseta ambasada međunarodnih partnera na ovom projektu ili njihovo onlajn uključivanje.

Kolonija se organizuje u saradnji Etno mreže iz Beograda i Grada Loznice, a uz podršku NALED-a i ambasada SAD, Kanade i Belgije.

Kolonija će, kako je saopšteno iz TOGL, biti organizovana u skladu sa važećim epidemiološkim merama protiv kovida -19.

Pustovanje iliti filcanje vune je najstariji poznati zanat za upredanje vlakana, stariji i od tkanja. Reč je o staroj etno tehnici kojom se izrađuju različiti dekorativni, ali pre svega svakodnevno upotrebni predmeti od vune kao što su kape, šalovi, torbe i slično.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track