OBJAVLJEN NAJCRNJI BILANS: Na gradskom groblju u Loznici VIŠE SAHRANA NEGO LANE
Groblje u Loznici, Foto: T.Ilić

STRAVAI I UŽAS

OBJAVLJEN NAJCRNJI BILANS: Na gradskom groblju u Loznici VIŠE SAHRANA NEGO LANE

Srbija -

Prošle godine na lozničkom gradskom groblju obavljene su ukupno 344 sahrane, 63 više nego prethodne, saopšteno je iz uprave groblja koje pripada KJP ‘’Naš dom’’.

Oni ovo povećanje ne dovode u vezu sa koronom i objašnjavaju da je i pre bilo godina sa više od 300 sahrana.

Loznica
foto: T.Ilić

Na proleće prošle godine, u vreme početka pandemije u Loznici je bilo čak malo manje sahrana nego uobičajeno, ali ih jeste ipak prvih deset meseci bilo 262, za 41 više nego u istom periodu 2019. godine. Više je bilo odlazaka u večnu kuću i u novembru i decembru prošle nego 2019. i to oba meseca za po šest pa je pretposlednjeg meseca 2020. bilo 35, a poslednjeg 40 sahrana. Minule godine dnevno su u proseku obavljane dve sahrane, ali je bilo i dana sa četiri kao i onih kada nije uopšte bilo ukopa. Inače, KJP ‘’Naš dom’’ cene usluga na gradskom groblju nepromenjene drži već osmu godinu i za sada nema naznaka da će ih menjati. Za mesto gde neko počiva cena je 832, a rezervacija praznog 1.255 dinara godišnje, dok su 15.237 dinara troškovi sahranjivanja i naknada što obuhvata kopanje rake, sahranjivanje, održavanje grobnog mesta do godinu dana, dosipanje zemlje, sklanjanje cveća. Ako je u pitanju prvi zakup obavezno je da bude na deset godina, a u cenu od 20.870 dinara, uračunati su jedno prazno mesto i ono gde je obavljena sahrana.

Procena je da na lozničkom gradskom groblju ima mesta za još dve, tri godine, a u preduzeću već razmišljaju o kupovini nove parcele za sahranjivanje.

Kurir.rs / T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track