Mesec dana od restrikcije vode u Trsteniku

Voda

Mesec dana od restrikcije vode u Trsteniku

Srbija -
Zbog visokih temperatura vodostaji na rekama su niski, kao i nivo podzemnih voda Trsteniku već treću godinu stvara velike probleme sa vodosnabdevanjem

TRSTENIK - Više od mesec dana u opštini Trstenik su na snazi restrikcije vode koje dnevno traju po šest sati, a razlog su veliki gubici na dotrajaloj vodovodnoj mreži, rekao je predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić.

Prema njegovim rečima, gubici na vodovodnoj mreži koja je stara 60 godina čine 60 odsto od ukupne proizvedene količine vode, dok 30 odsto vode potroši kompanija "Prva petoletka" koja nema obezbeđenu tehničku vodu za svoje proizvodne procese.

"Pored toga, zbog visokih temperatura vodostaji na rekama su niski, kao i nivo podzemnih voda i sve to Trsteniku već treću godinu stvara velike probleme sa vodosnabdevanjem", kazao je Aleksić.

On je dodao da je lokalna samouprava postigli dogovor sa rukovodstvom "Prve petoletke" o rekonstrukciji mreže u toj kompaniji, kao i o pronalaženju alternativnih izvora kako bi 17.000 stanovnika Trstenika ubuduće imalo dovoljne količine vode.

Jedan od načina da se u Trsteniku reši problem vodosnabdevanja je realizacija projekta koji podrazumeva kompletnu rekonstrukciju vodovodne mreže do 2015. godine i izgradnju postrojenja za predtretman vode na izvorištu, rekao je Aleksić.

"Vrednost tog projekta iznosi tri miliona evra, million evra ćemo dobiti kao donaciju, a preostala dva će opština Trstenik obezbediti putem kredita koji ćemo uzeti na 15 godina s godišnjom kamatnom stopom od 3, 49 odsto", objasnio je Aleksić.

Posle realizacije ovog projekta koji će se finansirati sredstvima nemačke razvojne banke KfW, Vlade Srbije i opštine Trstenik, procenjeno je da će gubici na vodovodnoj mreži iznositi najviše 10 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track