OTVARA SE NOVI DEO KOVID BOLNICE U SUBOTICI: Za vikend vakcinisano 2.144 građana, najviše do sada (FOTO)
Foto: Kurir./N.H.

KORONA NE MIRUJE

OTVARA SE NOVI DEO KOVID BOLNICE U SUBOTICI: Za vikend vakcinisano 2.144 građana, najviše do sada (FOTO)

Srbija -

U Subotici je za vikend vakcinisano 2.144 građana, najviše do sada. Nastavlja se vakcinacija i bez zakazivanja, za starije od 60 godina. Bolnički kapaciteti sve popunjeniji, na lečenju od korone, danas 98 pacijenata

U Opštoj bolnici Subotica tokom prethodna 24 sata u kovid respiratornoj ambulanti obavljeno je 56 pregleda, 17 pacijenata je zadržano na bolničkom lečenju, a devet pacijenata je otpušteno na kućno lečenje i izolaciju.

"Trenutno se na bolničkom lečenju u kovid delu bolnice nalazi 98 pacijenata, a u kovid jedinici intenzivnog lečenja12 pacijenata je na mehaničkoj ventilaciji. Kapaciteti za se popunjavaju sve više, pa se proširuje crvena kovid zona. Na četvrtom spratu bolnice otvara se nova zona - kovid 2, jer do 10. marta u bolnici je na lečenju od korona virusa bilo 100 pacijenata", kaže dr Gordana Krtinić, pomoćnik direktora u Opštoj bolnici Subotica i ističe da je spremna i oprema i kadar koji će raditi u novom delu.

Subotica
foto: Kurir./N.H.

Tokom vikenda je vakcinisano 2.144 građana na pet punktova. U subotu je vakcinisan najveći broj do sada, 1099 građana, jer je upućen i poziv za imunizaciju građanima starijim od 60 godina, bez prethodnog prijavljivanja. Danas je nastavljeno vakcinisanje te kategorije, za građane u Bajmoku, Čantaviru i Subotici (u Kumičićevoj ulici). Sa sobom treba da ponesu lični dokumnet i masku, a na punktu će popuniti obrazac, ukoliko ga nemaju. Obezbeđena je kineska vakcina "Sinofarm" i za građane koji se nisu prijavili. Za sutra je najavljena i Fajzer vakcina.

U Novoj opštini danas je zakazano vakcinisanje 433 osobe, preko eUprave, a vakcinacija i revakcinacija će se vršiti od 8 do 20 sati. Dom zdravlja je obezbedio uslove i da se vakciniše što više građana iz prigradskih naselja, pa će u utorak, od 8 do 13 sati, u ambulantama na Paliću, Kelebiji i Tavankutu moći da se vakcinišu i građani stariji od 60 godina, koji se nisu prijavili za imunizaciju.

U subotičkom Zavodu za javno zdravlje ističu, da je epidemiološka situacija izrazito nepovoljna, zbog povećanog broja novih slučajeva obolelih od korona virusa.

Subotica
foto: Kurir./N.H.

Zaključno sa 10. martom, u Subotici je od početka epidemije 6.971 osoba obolela. Od početka marta, iz dana u dan, raste broj novoobolelih. Dnevno, preko 60 novoobolelih, a početkom marta, je bilo oko 30. U toku je imunizacija sa sve četiri vakcine. U Subotici je bar jednu dozu kineske vakcine primilo 8.100 građana, dok je 6.200 građana revakcinisano. Fajzer vakcinom, jednom dozom, vakcinisano je u Subotici 2.200 lica, a revakcinisano 1.000 građana, dok je ruskom vakcinom Sputnjik, prvom dozom, vakcinisano 2.250, a revakcinisano 550 sugrađana, kaže dr Nebojša Bohucki.

Dr Bohucki ističe, da je vakcionalni obuhvat u Subotici na nivou od oko 10 odsto, još daleko od kolektivnog imuniteta.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track