DRAMATIČNO! BAKA NE DA UNUKE: Otac maltretirao decu, snajina majka ih izbacila na ulicu, zato ne žele da idu od mene
Foto: Kurir

Traume

DRAMATIČNO! BAKA NE DA UNUKE: Otac maltretirao decu, snajina majka ih izbacila na ulicu, zato ne žele da idu od mene

Srbija -

Ovo u ispovesti za Kurir otkriva baka Ljiljana D. (58) iz Blaca o unucima Marku (14) i Marijani (10), koje su socijalne radnice pokušale na silu da odvedu

Ne možemo da se smirimo. Marko je gredama iznutra i zaglavio vrata, da niko ne može da ih otvori. Rešen je da više nikad ne pusti ove iz Centra za socijalni rad, kaže u ispovesti za Kurir baka Ljiljana D. (58) iz blačkog sela Suvi Dol, čija je sudbina i život sa dvoje unuka Markom (14) i Marijanom (10) podigla na noge čitavu Srbiju.

Dečak je rešio da brani svoje i sestrino pravo da žive s bakom, koja je invalid, a sve je dobilo uznemirujuću notu kad su u petak došle radnice blačkog Centra za socijalni rad da vode decu. One su Marka vukle, razbile vrata od kupatila kad je pokušao da se sakrije od njih, vikale na Ljiljanu i optuživale komšinicu kod koje je Marijana pobegla da bespravno drži dete, o čemu je Kurir juče pisao.

- U subotu je dolazila ona R. M., radnica Centra koja im je, kako su nam rekli, privremeni staratelj, da Marka vodi kod lekara. Zamislite. Prvo su mi dete povredili, a onda dolaze da ga vode kod doktora. On je otvorio prozor, nije hteo da je pusti u kuću i rekao joj je da ne želi da me ostavi i da je već bio kod lekara. Plaše se čim ih vide. Mi samo želimo da nas ostave na miru i da nastavimo da živimo. Deca su redovni đaci, uče i ne žele da idu od mene - kaže Ljiljana.

Ona je za Kurir ispriča sve detalje koji nisu poznati javnosti i šta je to toliko vezalo mališane za nju.

Blace, socijalna služba
foto: Kurir

- Kad mi se snaja razbolela, a sin otišao ko zna gde, godinu i po dana bili su kod snajine majke. Kad je snaja preminula, pozvao me je sin i rekao da idem da uzmem decu, jer ih je snajina majka, a njihova baba, isterala. Uzela sam taksi, a deca su me čekala na ulici. Kapija je bila zaključana. Od tada su kod mene, a to je bilo 2019. Sve ostalo znate. Ova ljubav je bezgranična i deca jednostavno neće da idu - objašnjava Ljiljana.

Ona dodaje da je njihov život konačno krenuo nabolje kad je Srbija čula u kakvim uslovima žive. Dobili su od dobrih ljudi hranu, plaćen je dug za struju, nabavljen nameštaj, uređena kuća, obezbeđen ogrev. U međuvremenu joj je stiglo i rešenje o penziji. Doduše, invalidskoj, minimalnoj, ali stalnoj. Podnela je zahtev za starateljstvo i proces je u toku.

- I onda je došao moj sin, maltretirao nas, a ja sam ga prijavila policiji. Rečeno mi je da je bolje da to nisam uradila, onako prijateljski, ali nisam mogla da ćutim, jer je povredio Marka i vukao Marijanu zato što kuća nije uredna, kako je rekao. Od tog momenta je Centar za socijalni rad počeo da dolazi i vrši pritisak da nas odvoje. U petak je sve kulminiralo, a deca su prestrašena. Nemojte, molim vas, da ih više dirate. Ja jesam invalid, ali ne mogu da dozvolim da više doživljavaju stres i da se kidaju - očajna je Ljiljana.

Deca gledaju u baku kao u boga. Za njih je ona jedini svet koji im je preostao. - Bako, nikad me niko neće odvojiti od tebe. Ti si me čuvala 12 godina, odvajala od svojih usta da nama daš, ja te nikad neću ostaviti - govori Marko, koji ne skida pogled sa svoje bake.

Svetlo na kraju tunela

Notarka ponudila da finansira decu

Posle pisanja Kurira javila nam se javni beležnik Mirjana Simović Aleksić iz Novog Sada, koja želi da ugovorom finansira baku i decu do kraja njihovog školovanja. Advokatska kancelarija Aleksić iz Novog Sada želi da besplatno zastupa baku u svim sporovima. - Lično ćemo podneti prijavu protiv radnica blačkog Centra za socijalni rad koje su se iživljavale nad decom i vršile nasilje nad njima - poručuju Aleksići.

Darija Kisić Tepavčević
foto: Printscreen

Ministarka Kisić Tepavčević

Socijalna radnica može da izgubi posao

Ministarka za rad i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je za TV Prva da su socijalne radnice u Blacu prekršile pravilnik: - Vidimo komponente potencijalnog zlostavljanja. To je nešto što je očigledno i što ne sme da se dešava. Pričekajmo da se završi postupak. Moguće je da dođe i do gubitka posla.

Biljana Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track