KORONA KLJUČA U SUBOTICI: Broj novozaraženih BRITANSKIM SOJEM raste iz sata u sat EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA JE PRETEĆA
Foto: N.H.

alarmantno

KORONA KLJUČA U SUBOTICI: Broj novozaraženih BRITANSKIM SOJEM raste iz sata u sat EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA JE PRETEĆA

Srbija -

U Subotici i dalje raste broj novozaraženih korona virusom, a prema rečima doktora Nebojše Bohuckog, epidemiologa iz Zavoda za javno zdravlje, sve je rašireniji mutirani britanski soj koji najviše pogađa mlađu populaciju.

Trenutno je 1.271 aktivno obolelih, a danas je 143 kovid pacijenta u bolnici na lečenju.

- Svakodnevno registrujemo nove slučajeve obolelih od novog mutiranog soja virusa, ali nemamo još tačnu evidenciju. Evidentno je da su najviše ugroženi mladi, ali i starije osobe. Do 24. marta u Subotici je bilo 1.271 novoobolelih osoba od korone. Dnevno smo u januaru imali oko 30 novoobolelih, a trenutno imamo do 100 zaraženih, što ukazuje da je trostruko više zaraženih - kaže Bohucki.

U Subotici je bez prijave za imunizaciju vakcinisano oko 2.500 osoba starijih od 60 godina, a Bohucki naglašava da je uprkos većem broju građana koji su primili cepivo, vakcionalni obuhvat u Subotici još mali.

- Do sada je u Subotici kinesku "Sinofarm" vakcinu primilo 13.700 građana, a njome revakcinisano 8.400. "Fajzerovom" vakcinom vakcinisano je 3.000 osoba, a revakcinisano 2.000. "AstraZeneka" vakcinu, prvu dozu, primilo je 1.500 građana, koji čekaju revakcinaciju, dok je rusku "Sputnjik V" vakcinu primilo 2.300 građana, a revakcinisano 2.100 - kaže Bohucki koji je potvrdio da je "AstraZeneka" bezbedna vakcina.

Subotica, Nebojsa Bohucki
foto: N.H.

U kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica danas su evidentirana 52 pregleda, 19 pacijenata je zadržano na bolničkom lečenju u kovid delu bolnice, a 16 pacijenata je otpušteno na dalje kućno lečenje i izolaciju.

- Trenutno se na bolničkom lečenju u kovid delu bolnice nalaze 143 pacijenta, u kovid jedinici intenzivnog lečenja 14 pacijenata i 12 na mehaničkoj ventilaciji. Sve je više novoobolelih sa težom kliničkom slikom, dnevno u bolničkoj kovid respiratornoj ambulanti ima i po 80 pregleda, a udvostručen je i broj prijema u odnosu na izlečene - kaže dr Gordana Krtinić, pomoćnica direktora Opšte bolnice Subotica.

Subotica, Gordana Krtinic
foto: N.H.

Krtinić objašnjava da je epidemiološka situacija preteća jer je kovid 2 već popunjen.

- Popunili smo kovid 2 koji je otvoren prošle nedelje. Proširili smo kapacitet i otvorili kovid 3 koji će biti u zgradi psihijatrije. Imamo više od 30 respiratora, što je dovoljno, kao i boca kiseonika i druge opreme. Savladavamo sve, iako su lekari preumorni, trudimo se i oko pacijenata u zelenoj zoni, gde se rade hitne operacije, posebno onkoloških pacijenata - kaže dr Gordana Krtinić.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track