VRANJE: Rekonstrukcija bolnice teče po planu, završetak radova za 730 radnih dana
Foto: Kurir.rs/ T.S.

Vrednost investicije je 1,4 milijarde dinara

VRANJE: Rekonstrukcija bolnice teče po planu, završetak radova za 730 radnih dana

Srbija -

Direktorka Zdravstvenog centra Vranje, dr Ljiljana Antić sa saradnicima kontinuirano nadlgeda tempo kojim se odvijaju radovi na rekonstrukciji starog dela Bolnice i u stalnom je kontaktu sa odgovornima za realizaciju projekta rekonstrukcije.

Radovi na rekonstrukciji paviljonskog dela Opšte bolnice u Vranju počeli su početkom oktobra 2020. Vrednost investicije je 1,4 milijarde dinara. Završetak radova planira se za 730 radnih dana.

U okviru rekonstrukcije paviljonskog dela bolnice u Vranju biće izgrađen centralni hol, novi objekat, koji će biti glavni ulaz u rekonstruisanu i obnovljenu bolnicu. Tu će biti smešteni infopult sa polikliničkim i internističkim ambulantama.

Vranje, bolnica
foto: Kurir.rs/ T.S.

Planira se nadogradnja postojećih paviljonskih jedinica, odnosno nadogradnja objekata iznad ortopedskog, urološkog, očnog i internog odeljenja,

- Dinamika rekonstrukcije se odvija prema planu. Uspeli smo da uspešno privremeno izmestimo Ortopediju, Oftalmologiju, Urologiju i u ambulantnom i u stacionarnom delu kako bi naši korisnici zdravstvenih usluga mogli da dobiju svu neophodnu i potrebnu zdravstvenu zaštitu i koristim priliku da se zahvalim i pacijentima i našim lekarima i medicinskim sestrama i tehničaraima ovih službi ali i Službe za ginekologiju i akušerstvo na strpljenju i podršci da se rad reorganizuje. Ova promena je privremenog karaktera a završetak radova planira se za 730 radnih dana.

- Imamo inicijativu i radimo na tome da dodatno uradimo i rekonstrukciju stare zgrade Hirurgije, voleli bismo da istovremeno i nekadašnje prostorije i zgradu službe Neurologije takođe privedemo nameni i da ceo taj prostor koji čini deo Zdravstvenog centra a gleda na centar Grada Vranja bude onakav kakav naši pacijenti i sugrađani zaslužuju i što se tiče njegove namene a i izgleda i verujem da ćemo u tome uspeti - kaže direktorka ZC Vranje I dodaje:

“Takođe razmatramo i u razgovorima smo sa predstavnicima Eparhije Vranjske, Srpske Pravoslavne Crkve i Njegovim preosveštenstvom, Vladikom Pahomijem da Zdravstveni centar Vranje u svom dvorištu dobije i crkvu, gde će svi naši pacijenti moći da dobiju i duhovnu podršku koja je važna svima nama, pogotovu u ovim teškim vremenima u kojima živimo i radimo.

Vranje, bolnica
foto: Kurir.rs/ T.S.

Direktorka vranjskog Zdravstvenog centra specijalista interne medicine od nedavno je i subspecijalista gastroenterohepatologije.

- Za mene je u procesu mog usvršavanja jako važan i veliku ulogu ima svakodnevni kontakt sa pacijentima, proces lečenja i njihovog izlečenja i sve ono što posebnim čini taj humani deo, pored profesionalnog dela posla. Sve vreme od kada sam u menadžmentu, najpre kao upravnica Opšte Bolnice Vranje a potom i v. d. direktorka Zdravstvenog centra Vranje, ordiniram i radim u svojoj matičnoj Službi za internu medicinu, odbranila sam svoju subspecijalizaciju.. Ovde za mene svakako nije kraj. Moj moto u životu je da najmanje praznom pričom a najviše delima, radom i svojim ličnim primerom pokažem i ilustrujem ono o čemu govorim.

- Mi lekari u obavezi smo da u kontnuitetu kroz proces Kontinuirane medicinske edukacije pratimo, upoznajemo i stalno primenjujemo najnovija medicinska znanja i dotignuća koja se u današnje vreme obnavljaju veoma brzo i veoma intenzivno, shodno izazovima sa kojima se suočva zaštita i očuvanje zdravlja i života ljudi. Dansa je to više nego izraženo i kroz aktuelnu borbu protiv pandemije korona virusom u celom svetu i kod nas - napomenula je dr Antić..

Vranje, bolnica
foto: Kurir.rs/ T.S.

Ona je istakla značaj usavršavanja lekara I medicinskih sestara i najavila novu podelu specijalizacija u ovoj godini u ZC..

- Da ne bi došli u situaciju da nemamo lekare, medicinske sestre i vrsne stručnjake i među jednima i među drugima jer usavršavanje je podjednako važno za obe kategorije i za lekare i za medicinske sestre i tehničare, posle godina i godina nečinjenja, u vreme od kada sam ja na čelu Zdravstvenog centra Vranje, upošljeno je 88 ljudi, 44 lekara je dobilo specijalizaciju nakon 10 godina zastoja i očekujemo novu podelu specijalizacija u ovoj godini. Subspecijalizacija ili drugim rečnikom, uža specijalizacija gastroenterohepatologije je visoko stručna medicinska usluga koju jedino ja pružam u celom Pčinjskom okrugu, ali opet, ličnim primerom, jer je dr Milan Mladenović takođe na usavršavanju iz ove oblasti, pokazujem da ako se na vreme misli i misli na ovakav proaktivan način benefiti su višestruki kako za nas i naše kolege lekare, tako i za brigu za naše pacijente i izlečenje zdravstvenih problema koje imaju - ističe dr Antić.

Ona je dodala da je u toku kompletna rekonstrukcija koja obuhvata betoniranje i sređivanje dvorišta i prilaza ulazima u Kovid ambulantu, kako bi se pacijentima omogućilo da imaju sve nepohodne uslove prilikom dolaska na preglede a koje su propisane aktuelnim epidemiološkim merama na snazi.

Podsećanja radi od 23. marta do sredine marta u Kovid ambulanti urađeno je: 42 778 pregleda, 6 373 PCR i 11 662 antigenskih testiranja, 32 586 laboratorijskih analiza i 27 031 radioloških pregleda. Zbog novog talasa zaražavanja i povećanog broja pacijenata trenutno u Kovid ambulanti radi 10 medicinskih ekipa, 2 laboratorije i u funkciji su 2 punkta za testiranja. Trenutno je aktivan jedan punkt za testiranje gde se rade antigenski i PCR testiranja.

Govoreći o planovima za budućnost prva žena direktor ZC Vranje kao priortet navodi završetak rekonstrukcije paviljonskog dela Opšte bolnice

- Zaokružiti jednu takvu celinu, staviti Bolnicu pod jedan krov, metaforično a onda i svakom drugom pogledu jeste za sve nas koji radimo na tome jedno zaveštanje budućim generacijama Srbija će pamtiti i mnogo više od toga a to su nikada više i nikada bolje izgrađenih i opremljenih bolnica i kliničkih centara u celoj Srbiji, nikada više upošljenih mladih lekara i medicinskih sestara i tehničara u celoj Srbiji, nikada veće plate u istoriji srpskog zdravstva, zaslugom predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića i Ministarstva zdravlja na čelu sa doktorom Zlatiborom Lončarom!!! Mi ovde u Vranju ne smemo da budemo otuđeni i izolovani od progresa kojim srpsko zdravstvo Srbiju stavlja na prvo mesto u Evropi kada govorimo o vakcinaciji i slažem se da vreme u kome živimo nije lako, ali zapravo nijedno vreme kada radite, kada napredujete i delima ostavljate trag u vremenu o sebi a delima ispisujete stranice istine i ne može da bude lako. Ponosna sam na Zdravstveni centar Vranje, na sve zaposlene i njihovoj posvećenosti našim građanima i brizi za njihovo zdravlje - poručila je direktorka ZC Vranje,

(Kurir.rs/ T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track