PAMTI, PA VRATI: Žestoka poruka NATO paktu iz centra Loznice
Foto: Kurir/T.I.

PROŠLE SU 22 GODINE

PAMTI, PA VRATI: Žestoka poruka NATO paktu iz centra Loznice

Srbija -

Od 24. marta, kada je obeležena 22. godišnjica od NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, na ogradi mosta, u samom centru Loznice, nalazi se jedan tranparent.

"Pamti pa vrati… 24.3.1999 - Fuck NATO pact", poručuje se sa natpisa koji je i danas stajao na istom mestu sa više nego jasnom porukom onima koji su 78 dana sejali bombe po našoj zemlji ubijajući nevine ljude, decu i stare.

Loznica nosi krvave ožiljke iz oba svetska rata, čuvena Cerska bitka na koju podseća spomenik u Tekerišu, "Bitka iznad oblaka" na Gučevu, iz Velikog rata kao i najveća grobnica seljaka na Balkanu u Dragincu gde je 1941. streljano oko 3.000 civila.

Tresla se i od NATO projektila koji, doduše nisu padali na sam grad. Tokom NATO agresije na udaru se našao vrh planine Gučeva. Prvi put je 27. marta gađan televizijski predajnik, a ponovo devet dana kasnije kada je na vrhu planine srušen antenski stub. Lozničani su dobro zapamtili sirene za početak i prekid vazdušne opasnosti, “šizelu” i “smirelu” koje su svakodnevno ‘’svirale’’ u proleće pre 22 godine, a poruka sa mosta jasno kazuje da slobodarski narod ovog dela Srbije nije i neće zaboraviti proleće 1999. godine ni one čiji su avioni svakodnevno leteli preko Drine.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track