U SKUPŠTINI GRADA LOZNICE: Usvojena Strategija socijalne zaštite građana
Foto: Kurir/T.I.

NAJVIŠE ZBOG RANJIVIH KATEGORIJA

U SKUPŠTINI GRADA LOZNICE: Usvojena Strategija socijalne zaštite građana

Srbija -

Na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta usvojena je Strategija razvoja socijalne zaštite grada Loznice 2021-2025. i Pravilnik o načinu i uslovima obavljanja poslova pomoći i nege u kući za odrasla, stara lica i osobe sa invaliditetom. Strategija se, prema rečima Tanje Glišić Matić, načelnice Odeljenja za društvene delatnosti, odnosi na sve ranjive grupe, a za razliku od prošle i na one koji bi mogli postati korisnici novčane socijalne pomoći.

Kako je rekla odbornicima, najranjiviji članovi našeg društva su deca, a prema podacima Zavoda za statistiku, među decom u Loznici ima 147 žrtava nasilja i zanemarivanja, roditelji se spore oko roditeljskog prava za 329 mališana, a 116 dece su osobe sa invaliditetom. Među punoletnima je 382 osobe koje su zanemarene, ili su žrtve nasilja, sa nekom vrstom invaliditeta je 1.065 osoba, dece, mladih i starih.

Ona je istakla i da je od početka pandemije kovida za 50 odsto povećano nasilje u porodici. Loznica je i do sada vodila vrlo odgovornu socijalnu politiku i ima zaista široku lepezu takvih usluga. Od 2008. postoji dnevni boravak "Sunce" za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju, pruža i usluge pomoć i nega u kući, lični pratilac za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, besplatan prevoz za građane starije od 65 godina, socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, kao i savetodavno-terapijske usluge. U okviru usvojene Strategije prioritetne ciljne grupe su deca i mladi iz osetljivih grupa, osobe starije od 65 godina, osobe sa invaliditetom, žene, materijalno ugrožene porodice, Romi i izbegla i interno raseljena lica. Njome se između ostalog, planira razvoj i proširenje lokalne socijalne usluge, pomoć i nega u kući za odrasla stara lica i osobe sa invaliditetom, dnevni boravak za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju, razvoj lokalne socijalne usluge lični pratilac deteta, socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, porodični savetnik, uspostavljanje klubova za stara lica i osobe sa invaliditetom kao i palijativne nege za različite kategorije korisnika.

Kako je ranije rečeno, Strategijom socijalne zaštite grada Loznice 2021-2025 najvažnije je da se svim ranjivim kategorijama obezbedi lakši pristup uslugama socijalne zaštite, dođe do ljudi koji se nikada nisu i neće javiti Centru za socijalni rad niti lokalnoj samoupravi i sagleda kakve su njihove potrebe i kako im se najbolje može pomoći.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track