NAJMLAĐI AUTO-MEHANIČAR U SRBIJI: Nikola (13) mali servis odradi ko od šale i ništa ne naplaćuje
Foto: Kurir

umeće i talenat

NAJMLAĐI AUTO-MEHANIČAR U SRBIJI: Nikola (13) mali servis odradi ko od šale i ništa ne naplaćuje

Srbija -

Na umeću i talentu mladog Obrenovčanina Nikole Jovanovića pozavideli bi mnogi iskusniji majstori

Dok većina dece već u najmlađim danima kroz igru pokazuje afinitet ka raznim zanimanjima, za Nikolu Jovanovića (13) iz Obrenovca, učenika OŠ „Posavski partizani“, dečji san već je postao java - on je najmlađi auto-mehaničar u Srbiji! Iako mu je radionica postala druga kuća, i dalje se poštuju prioriteti.

- Kada nisam u školi, ako imam probe folklora, onda prvo idem na folklor i onda, kada mi ostane vremena, ja sam u radionici - započinje Nikola razgovor s novinarom Kurir televizije Predragom Žambokom. Dodaje da je majstorski posao zavoleo zahvaljujući ocu.

- Baš kao mali, ne sećam se kada je to bilo, uvek sam išao s tatom po radionicama, pošto su tu radili njegovi prijatelji i uvek mi je bilo „vau, vidi radionica, koliko delova“. Odmalena volim automobile, znao sam sve marke, tako mi se rodila ljubav za mehaniku. U radionicu sam krenuo čim sam zavoleo automobile - kaže on.

Prvo je naučio da rastavi menjač. Danas je toliko napredovao da samostalno zna da uradi mali servis, tako je i postao poznat kao Mali serviser.

- Mali servis sam naučio, da zamenim ulje, filter, nekada je nezgodno filter, jer se on nalazi iza mesta za ostave kod suvozača, ili levo ispod volana, ili ispod volana kod nekih automobila, ili čak pored brisača, na tri različita mesta, jedino je to nezgodno za skidanje, ali sve ostalo može da se kaže da je lako. Biću skroman, znam osnovne stvari da uradim - mali servis, kočnice, mogu čak i da ih ozračim ili da budem onaj pomoćnik koji pumpa kočnice - priča Nikola, a što se tiče naknade za svoj rad kaže:

- Ja nikom ne naplaćujem, ja odbijam.

Nikola Jovanović, automehaničar
foto: Kurir

Nikola je sve svoje znanje i veštinu stekao zahvaljujući starijem kolegi, auto-mehaničaru imenjaku Nikoli Iliću, koga mnogi Obrenovčani znaju pod nadimkom Mačak. Kao kolege, ali i drugari, savršeno funkcionišu jer se poznaju skoro pa čitav život.

- Nikolu znam od njegove druge, treće godine, i uvek je vukao tako neke autiće. Intenzivnije je počeo da dolazi poslednjih godinu dana. Ima ogroman potencijal, što se mene tiče, kroz nekih pet, šest godina, ako bude želeo da se bavi ovim poslom i hteo da uči, siguran sam i ubeđen da će sa 20 godina biti vrhunski majstor - kaže Ilić.

Nikolu podržava i Milorad Krstić, direktor OŠ „Posavski partizani“: - Ponosan sam na Nikolu i na sve naše učenike koji se, pored redovnih aktivnosti u školi, bave i nekim drugim vannastavnim aktivnostima. Evo, Nikola ima specifičan hobi. On ima veliku ljubav prema automobilima i automobilizmu koju gaji još od malih nogu.

Planovi

Porodica uključena

Planovi su mi da se bavim Jutjubom i mehanikom dok mi ne dosadi, ali ne verujem da će mi dosaditi mehanika jer učim iz dana u dan sve novo i novo - kaže Nikola, čija mehaničarska umeća možete pratiti na njegovom Instagramu i Jutjub kanalu Mali serviser. Dodaje da mu u svemu što radi pomaže porodica, tako je tata zadužen za snimanje, brat edituje snimke, sestra vodi Instragram profil, a mama Fejsbuk stranicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track