22 GODINE OD BOMBARDOVANJA STAROG MOSTA NA MORAVI: Trsteničani se sa tugom sećaju 30. aprila 1999. godine
Foto: trstenicani.com

sećanje

22 GODINE OD BOMBARDOVANJA STAROG MOSTA NA MORAVI: Trsteničani se sa tugom sećaju 30. aprila 1999. godine

Srbija -

Proteklo je 22 godina od kako je NATO agressor, 30. aprila 1999. godine srušio stari gvozdeni trstenički most - simbol trsteničkog zadužbinarstva i ponos ovog pomoravskog gradića. Sa Starim gvozdenim mostom na Zapadnoj Moravi, ugasila su se i dva mlada života, stradali su: Nadežda M Petričković (1954.) i Dejan Lj. Đorđević (1959.).

I ovog 30. aprila, u 14 sati i 10 minuta, Trsteničani su odali počast ovim nevinim žrtvama i sa ogorčenjem se setili krvavog pira NATO zločinaca.

- Bio je to divan most - simbol Trstenika, ali i ponos i simbol mladosti, ljubavi i vere u budućnost, jer je svojim dugim svetlo-plavim lukovima, kao krilima, sakupljao i grlio zaljubljene parove, skrivajući ih od pogleda prolaznika, prijatelja i rodbine. Na svoj 100-ti rođendan, svetski moćnici Zapada, slomili su dva svetla krila misleći da će time uništiti i mladost i gordost jednog malog gradića. Međutim prevarili su se, slomili su krila, ali ostalo je srce Starog gvozdenog mosta - njegov stub Tumbas.

On je i danas ponos i dika malog Trstenika, a sve više je i mesto iznad koga zaljubljeni parovi, poljupcem započinju svoju prvu ljubav. To mesto im nikada, niko neće oduzeti, kaže Milena Turk, predsednica opštine Trstenik.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja