U VELIKOJ PLANI ODRŽAN FESTIVAL FILIĆ FILMIĆ: Spomen na brutalno ubijenog mladića
Foto: Jelena Ivić/Kurir

nije zaboravljen

U VELIKOJ PLANI ODRŽAN FESTIVAL FILIĆ FILMIĆ: Spomen na brutalno ubijenog mladića

Srbija -

U Velikoj Plani sinoć je,kako je i planirano,održan prvi republički festival "Filić - filmić" gde je uz jako emotivan i prigodan program,prikazano i 8 filmića koji su ušli u uži izbor.Učestvovale su osnovne i srednje škole,a deca su se baš potrudila i napravila jako dobre filmove.

Filmovi su podeljeni u dve kategorije, prvoj pripadaju osmi razredi osnovnih škola i prvi razredi srednjih, a drugu kategoriju čine: drugi, treći i četvrti razredi srednjih škola.

Festival je održan uz pomoć pokrovitelja: porodice Filić,EUŠ "Vuk Karadžić",Opštine Velika Plana,Centra za kulturu" Masuka" i Digital foto Stefana,uspeli smo da nam fond nagrada bude 280,00 dinara .

Nagrade su bile vredne,lap topovi,tableti i mobilni telefoni,a imali smo i specijalnu nagradu gde je publika glasala za najbolji film,i sastojala se od kompleta knjiga i slatkog paketa.

Nagrade za najbolju glumu otišle su u Suboticu i Veliko Gradište,Specijalne nagrade po odluci žirija za najbolju produkciju i najbolje ideje,dodeljene su osnovnoj školi" Jovan Popović" Novi Sad,Gimnaziji Velika Plana i srednjoj školi" Žikica Damnjanović" Smederevska Palanka.

Stefan Filić, Velika Plana, festival filma, ubistvo
foto: Jelena Ivić/Kurir

Dve prve nagrade,onosno 2 lap topa,osvojio je najbolji film osnovne škole" Stančić Milan - Uča" iz Kumana i iz srednje škole"Milivoje Vasić" iz Velikog Gradišta.

Nagrađena su i dva mentora tabletima za nesebičnu podršku deci,Milica Matić iz Velike Plane i Dragana Živković Skokić iz Lozovika.Sve škole učesnice i sve važne institucije su dobile i plaketu zahvalnicu od porodice.

Interesovanje je bilo veliko,ali zbog celokupne sitacije i zbog broja ograničenih mesta,ponovna projekcija će biti organizovana u toku sledeće nedelje za decu iz srednjih i osnovnih škola.

"Čestitamo svim dobitnicima i nadamo se što većem učešću narednih godina!Nama kao Stefanovim najbližima,bilo je jako emotivno teško,ali kad je on u pitanju,mi dobijemo neku nadljudsku snagu koju kao da nam on upravo daje. I ne samo nama,već čitavom organizacionom timu,ljudima koji su sarađivali na ovom projektu i nesebično davali sebe. Nadamo se da će ovaj festival zaživeti i kako rekoše deca u najavi," Cilj nam je da njegova žrtva bude opomena svakom vremenu i svim ljudima da nasilje više nikada ne sme da se ponovi", navedeno je u saopštenju porodice Filić.

Stefan Filić (18) ubijen je 2. februara 2020. u Velioj Plani, kada su ga je na ulici napala grupa lokalnih siledžija. Sledeći glavni pretres optužženima za ubistvo Filića trebalo bi da bude održan 26. maja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track