GRADOVI U FOKUSU: Subotica ulaže 12,5 miliona dinara u kulturu
Foto: Kurir.rs/N.H.

GRADOVI U FOKUSU: Subotica ulaže 12,5 miliona dinara u kulturu

Srbija -

Sa manje sredstava iz budžeta, nego što izdvajaju neke druge lokalne sredine, subotičke ustanove kulture beleže zapažene rezultate, iako još nije završena ni zgrada Narodnog pozorišta, koja će, kako se očekuje, još više unaprediti kulturni život u Gradu.

Sada je Subotica uvrštena i među 40-ak gradova, za sredstva iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja, a ove godine je izdvojeno ukupno 440 miliona dinara, za razvoj kulturnih aktivnosti u lokalnim sredinama, konkursom „Gradovi u fokusu 2021”, što je više nego trostruki iznos u odnosu na prethodne godine.

Za proteklih pet godina, zaključno sa prošlom godinom, tim konkursom iz državnog budžeta izdvojeno 658 miliona dinara, kako stoji i u rešenju o dodeli sredstava, a svi radovi finansirani konkursom, trebalo bi da budu okončani do kraja godine.

Subotica
foto: Kurir.rs/N.H.

Subotica je dobila 13,5 miliona, za četiri ustanove kulture i za nabavku instrumenata za subotički Simfonijski orkestar, na osnovu projekta „Kulturne perspektive Subotice”.

Odlukom Komisije navodi se, da će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 12,3 miliona dinara, a od toga 3 miliona za klimatizaciju, 4 miliona za nabavku instrumenata, za Savremenu galeriju 3 miliona za rasvetu i video nadzor, i ukupno 3,5 miliona dinara za pozorište "Deže Kostolanji" i Art bioskop "Lifka" za poboljšanje uslova i sanaciju krova.

Komisija za dodelu sredstava ocenjuje, da će bolji uslovi u lokalnim ustanovama kulture unaprediti kulturni život u svim lokalnim sredinama u Srbiji, koje su dobile sredstva".

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track