Najnovije vesti

KORONA DIGLA CENE KOZJEG MLEKA: Rackovići dnevno prodaju više od 50 litara! Zadovoljni su cenom, a evo pošto im je litar (FOTO)
Foto: RINA.rs

kozari iz ljubića kažu da je danas bolje imati tri koze nego jednu kravu

KORONA DIGLA CENE KOZJEG MLEKA: Rackovići dnevno prodaju više od 50 litara! Zadovoljni su cenom, a evo pošto im je litar (FOTO)

Srbija

Kozje mleko koristi se kao lek za mnoge bolesti poput bronhitisa, anemije, suzbijanje alergija i odlično je za jačanje imuniteta

ČAČAK - Rackovići iz čačanskog naselja Ljubić već godinama unazad bave se kozarstvom, prodaja mleka tokom prethodnih meseci nagalo je skočila, pa mogu da ostvare profit jer cena po litru iznosi 200 dinara. Sve što proizvedu oni i prodaju tokom istog dana, a kozje mleko najbolje je konzumirati upravo sveže i nevareno.

koze, kozje mleko, Čačak
foto: RINA.rs

„Ovo mleko koristi se kao lek za mnoge bolesti poput bronhitisa, anemije, suzbijanje alergija i odlično je za jačanje imuniteta.

(VIDEO) ŽIVI U BATAJNICI I IZGLEDA KAO FOTO-MODEL: Nikada nećete pogoditi čime se bave ona i njen suprug, a u tome su najuspešniji u Beogradu

Barem čaša dnevno, to neka bude doza zdravlja, a verujte da je od početka pandemije korona virusa itekako povećana potražnja za kozjim mlekom koji je izuzetno koristan u lečenju plućnih bolesti", kaže Radmila Racković.

koze, kozje mleko, Čačak
foto: RINA.rs

Sa nekada 330 koza, Rackovići danas imaju 45 grla, od kojih je 30 u muži što je sasvim dovoljno da se posao obavi u krugu porodice i ostvari profitabilnost. Nekada su proizvodili i kozji sir, ali su vremenom shvatili da je najpametnije raditi samo onoliko koliko sam mogu da postignu.

koze, kozje mleko, Čačak
foto: RINA.rs

„Tetka mi je desna ruka, ona obavlja mužu, otac je najviše okrenut poljskim radovima kako bi obezbedili dovoljno hrane, majka i supruga su svakodnevno tu da priteknu u pomoć,a ja radim dostavu mleka. Oko 50 litara dnevno završi kod kupaca. Cena mleka se nije menjala godinama i samo na ovaj način, ne preradom, već prodajom, može da se ostvari profit i da proizvodnja bude održiva“ kaže Radisav Racković.

koze, kozje mleko, Čačak
foto: RINA.rs

Usled pandemije korona virusa, povećana je potražnja za kozjim mlekom koje se smatra najzdravijom namirnicom na svetu, najsličnijoj majčinom mleku.

"Bilo je trenutaka kada nismo imali dovoljno mleka, jer je zaista potražnja za kozjim mlekom povećana od kada je krenula korona. Kada uporedim proizvođače kravljeg mleka, ne znam šta da kažem osim da su u vrlo teškoj situaciji, jer je otkupna cena u ovim krajevima od 25 do 35 dinara po litru, tri litra mleka jednaka su jednom pivu, tako da je računica prosto jednostavna , a to je da nema računice.

1 / 7 Foto: RINA.rs

Plašim se da će i ono malo ljudi koji su ostali u ovoj proizvodnji uskoro odustati i da u skorijom budućnosti nećemo videti kravu,", dodaje Radisav Racković. Ovaj mladi poljoprivrednik zaključuje da je danas i te kako bolje imati tri koze nego jednu kravu.

koze, kozje mleko, Čačak
foto: RINA.rs

„Imajte na umu da dok ova, jedna od najvažnijih životnih namirnica stigne do vaše trpeze, predstoji mnogo rada i truda onih koji se bave ovom proizvodnjom“, dodao je ovaj Čačanin.

Kozje mleko koristi se kao lek za mnoge bolesti poput bronhitisa, anemije, suzbijanje alergija i odlično je za jačanje imuniteta.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track