KRUŠEVAČKI KULTURNI CENTAR RADI PUNOM PAROM: Za jubilej vidovdanski kulturni program
Foto: Ž. M.

svečanosti

KRUŠEVAČKI KULTURNI CENTAR RADI PUNOM PAROM: Za jubilej vidovdanski kulturni program

Srbija -

Kulturni centar Kruševac je, povodom 650 godina osnivanja prestonice Kneza Lazara, pripremio brojne kulturne programe.

Sutra, 8. juna, na platou ispred KCK, biće predstavljena zbirka pesama Vladice Radojevića “Ona se krije u treperenju šume”. Na letnjoj sceni KPZ Kruševac za 9. jun je zakazana tribina “Ikona Presveta Bogorodica Pećka Krasnica- Put srpskih arhiepiskopa”, na kojoj će besedu održati arhimandrit mr Aleksej Bogićević, iguman Manastira Svetog Luke u Bošnjanu.

Za petak, 11. jun, na platou ispred KCK, planirana je Izložba radova sa foto-konkursa “Moj grad Kruševac”.

Tradicionalna, 31. po redu, Kruševačka filozofsko-književna škola, održaće 18. i 19. juna u zgradi Gradske uprave, a tema ovogodišnjeg zasedanja je Srpski jezik u književnosti i filozofiji – jezik kao takav.

Za 27. jun, u Legatu Milića od Mačve, predviđen je tradicionalni poetsko muzički triptih “Raspeto Kosovo“. Ovaj program sačinjavaju: Izložba “Likovno vidovdansko pričešće”, izvođenje kruševačke opera “Lazarevo obretenije”, Miroljuba Aranđelovića Rasinskog, po libretu Nebojše Lapčevića i kulturno umetnički program na platou Crkve Lazarice u Lazarevom gradu.

Centralni kulturno umetnički događaj na Vidovdan, 28. juna, je premijera prve srpske opere “Na uranku”, Stanislava Biničkog, a biće izvedena na platou ispred Kuće Simića, u centru grada.

Vodeća kulturna ustanova u gradu pripremila je i onlajn programe. Udruženje istoričara Rasinskog okruga svom gradu poklanja dva predavanja i to “Lazarica u delima putopisaca” (14. juna) i “Vidovdan, slava grada Kruševca i značajan datum u istoriji srpskog naroda” (28. juna).

I druge kulturne, obrazovne i sportske institucije i organizacije u čast Vidovdana i 650 godina osnivanja grada Kruševca, kao srpske srednjevekovne prestonice Kneza Lazara, pripremile su različite sadržaje i aktivnosti.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja