NEVIĐEN PROBLEM U GRADU MERAKA: Kelnera nema ni za lek, a gosti kafana i ne pamte kad im je piće POSLUŽILA KONOBARICA
Foto: Profimedia

nestašica

NEVIĐEN PROBLEM U GRADU MERAKA: Kelnera nema ni za lek, a gosti kafana i ne pamte kad im je piće POSLUŽILA KONOBARICA

Srbija -

U gradu meraka Nišu više od 20 kafana sa zvučnim imenima traže konobare, ali i kuvare ili kuvarice.

Svako jutro u ovom gradu na društvenim mrežama ili medijima osvane oglas gde se konobari traže, a nema ih ni "za lek". Da bi se to pitanje odgonetnulo mora se spomenuti da se niški kafići ne mogu zamisliti bez mladih devojaka konobarica.

Nasuprot tome, nijedna kafana u Nišu već dugo nije zaposlila ni jednu osobu ženskog pola da služi goste. Istina, nije to pitanje za neku sociološku studiju, ali je evidentno da u kafanama dugo niko nije video konobaricu!?

U razgovoru sa menadžerima i vlasnicima kafana saznajemo da su ranije, ali i ovih dana spremni da prime radnike/ce bez obzira na pol jer ove radne snage nema. Odjednom su "nestali" iskusni kelneri, ali i kuvarice.

Dimitrije Milovanović, menadžer poznatog niškog lokala, kaže da je apsolutno "otvoren" za svaki razgovor s onim ko želi da radi.

- Iskusni konobari su otišli da rade u ovim novootvorenim fabrikama. To su Jura, Džonson elektrik, Cumtobel i druge gde im je plata skoro ista, ali nema tolikog posla kao u kafanama. Jeste da u kafanama zarade nešto više para, ali tamo su zadovoljni osmočasovnim radnim vremenom, slobodnim vikendima i danima dok toga ima malo u kafanama - priča Milovanović.

Na pitanje zašto u Nišu već dugo niko nije video konobaricu, Dimitirije se smeši i odgovara:

- Mi kad objavimo oglas kao sada za konobara i kuvaricu apsolutno ne pravimo razliku po polovima. Samo je važno da čovek ili žena hoće da rade. Do sada se nije javila nijedna žena, makar da proba da radi, a na drugoj strani nema konobara. Valjda se boje žene od neke komunikacije sa muškim gostima, ali mislim da je ta bojazan apsolutno besmislena - priča ovaj momak.

Jedna od vlasnica poznate niške kafane kaže da je sigurnost mnogo veća kad konobar nađe posao kao vozač, radnik u nekoj trgovini ili u fabrici.

- U doba proglašenja pandemije korone kafane su bile krive za sve. Кonobari su ostali bez posla i onda su se "razbežali" da bi našli neku sigurnost. Sada rade u ovim fabrikama ili na drugim mestima za 45.000 do 50.000 dinara i ne brinu da li će septembra opet da se proglasi kritičan broj obolelih, da li će da nas zatvaraju i slično - kaže vlasnica.

U Nišu postoji Ugostiteljska škola, ali kako saznajemo, čim kadrovi izađu iz školske klupe, kratko rade u Nišu i odmah od juna "beže" u Hrvatsku ili Crnu Goru da rade, mada ni tamo situacija nije sjajna, ali više se zaradi.

(Kurir.rs/.M.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track