AVIJACIJA U MINIJATURAMA U KRALJEVU: Otvorena izložba maketa aviona koji su učestvovali u bombardovanju 1941. godine (FOTO)
Foto: Kurir/J. S.

POTVRDA OTPORA NEPRIJATELJU

AVIJACIJA U MINIJATURAMA U KRALJEVU: Otvorena izložba maketa aviona koji su učestvovali u bombardovanju 1941. godine (FOTO)

Srbija -

U holu Gradske uprave Kraljevo u sredu je otvorena izložba maketa aviona koji su učestvovali u bombardovanju Kraljevine Jugoslavije 6. aprila 1941. godine, aviona koji su im se suprotstavili tokom vazdušne bitke, kao i fotografija i biografija nastradalih pilota Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva.

Izložba nosi naziv „Avijacija u aprilskom ratu u minijaturama“, a relizovao ju je Istorijski arhiv Kraljevo, uz pomoć kraljevačkog Narodnog muzeja, Maketarskog saveza Srbije i Maketarskog kluba „Spiner“ iz Kraljeva.

"Izložba pomera granice, jer govori o tome da je definitivno postojao otpor neprijatelju, da se avijacija hrabro borila i da se suprotstavila neprijateljskim vazdušnim snagama sa 459 aviona. Hrabri piloti tada su izveli čak i kontranapad, u smislu napada na teritoriju Austrije, Mađarske i Albanije", rekla je otvarajući izložbu Vesna Milojević, direktorka Istorijskog arhiva Kraljevo.

1 / 6 Foto: Kurir/J. S.

Po rečima dr Dragana Kosića, predsednika Maketarskog kluba „Spiner“, koji u ovom gradu postoji od 1995. godine, cilj izložbe je da se prikaže snaga vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije, ali i snaga sila Osovine.

"Samo tadašnje jugoslovensko vazduhoplovstvo imalo je od 700 do 1.000 aviona, njih 459 bilo je u operativnoj upotrebi, a više od polovine bile su moderne letelice, koje su prednjačile u odnosu na zemlje u okruženju. Na panoima koji su izloženi su fotografije i biografije 86 pilota - heroja, koji su dali svoje živote u Aprilskom ratu i na ovaj način ih se sećamo, kao i onih koji su nekoliko dana pre početka rata prebegli u Austriju sa svim planovima delovanja ratnog vazduhoplovstva, rasporedom aerodroma i eskadrila", kazao je dr Kosić.

Otvaranju ove izložbe prisustvovao je i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, a zaniteresovani građani mogu da je pogledaju do 16. jula.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track