Američko-ruski kvintet Opus 5 na Nišvilu

Nišlije zadovoljne posetom

Američko-ruski kvintet Opus 5 na Nišvilu

Srbija -
Zvuk ovog benda predstavlja kombinaciju muzičkog izraza svih članova, iako dolazimo iz različitih kultura, vezuje nas ljubav prema džezu, kaže jedan od članova

NIŠ - Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević izjavio je da je veoma zadovoljan posetom na ovogodišnjem festivalu, posebno na matine stejdžu u centru grada i otvorenim binima u niškoj Tvrđavi.

Kao krunu Nišvila izdvojio je sinoćnji nastup "Brisel džez orkestra", jednog od najboljih svetskih bendova.

Na Nišvil džez festival stigli su i neki od najboljih i najtraženijih muzičara aktuelne svetske džez scene, okupljeni u njujorškom kvintetu "Opus 5".

Ovaj kvintet čine muzičari koji sarađuju sa različitim "Mingus projektima". Osobenost sastava je i ta što ga čine i dva Rusa, Aleks Šipjagin (Alex Sipiagin) i Boris Kozlov koji su početkom 90-ih odlučili da se oprobaju u SAD, posle sticanja klasičnog i džez obrazovanja.

"Nišvil džez festival je jedan od najboljih u ovom delu Evrope i zaista je velika čast nastupati pred publikom koja razume džez", rekao je danas Tanjugu kontrabasista Boris Kozlov.

On je naglasio da je Nišvil tokom više godina postojanja značajno unapređen i da predstavlja pravi izazov za nastup džez muzičara iz celog sveta.

Bubnjar Donald Edvards (Donald Edwards) rekao je da "Opus 5" izvodi kompozicije koje se razlikuju od Mingus projekta. "Zvuk ovog benda predstavlja kombinaciju muzičkog izraza svih članova, iako dolazimo iz različitih kulturu, vezuje nas ljubav prema džezu", istakao je Edvards.Osim ovog sastava, treće festivalske večeri na Nišvilu nastupaju i sastavi sa Jamajke i Kube, Holandije, Izraela i Srbije.

Festival će biti zatvoren u nedelju uveče, a do sada je održano više od 20 koncerata uz ucešće na stotine muzičara iz celog sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track