PENZIONER IZ MRČAJEVACA OBORIO SOPSTVENI REKORD: Napravio lonac za svadbarski kupus koji može nahraniti preko 1.000 duša
Foto: RINA

u njega staje 400 kg kupusa

PENZIONER IZ MRČAJEVACA OBORIO SOPSTVENI REKORD: Napravio lonac za svadbarski kupus koji može nahraniti preko 1.000 duša

Srbija -

Penzioner, Milun Tošić, iz sela Mrčajevci kod Čačka jedini je u Srbiji napravio lonac za spremanje svadbarskog kupusa, zapremine od čak 600 litara. Ovaj Šumadinac kaže da je to najveći lonac u kom se priprema hrana, ne samo u našim krajevima već i na čitavom svetu jer može nahraniti preko 1.000 duša. Pre nekoliko godina sačinio je malo manji, od 560 litara, ali nije bio lenj i sada je oborio svoj sopstveni rekord.

Čačak, Milun Tošić
foto: RINA

- U njega staje oko 380 kilograma kupusa, 125 kilograma mesa i dodaje se oko 60 kilograma crnog luka, 18 masti, šargarepe, beli luk i dodaje se oko pet kilograma raznih začina. Sve se to u ovaj veliki lonac ređa red po red, a onda sve zajedno krčka oko osam sati. Tako se dobija pravi svadbarski kupus iz srca Šumadije. Možda ima većih posuda na svetu, ali one se nalaze u muzejima, ne služe za spremanje hrane - kaže majstor Milun Tošić.

Čačak, Milun Tošić
foto: RINA

Bez čuvenog specijaliteta za koji je Milun i napravio svoj patent, ne može da se zamisli nijedno veselje u Zapadnoj Srbiji. Vešti kulinarski majstori svadbarski kupus spremaju u posebnom zemljanom loncu, jer samo u njemu dobija poseban ukus i miris. Upravo na taj način pravljen je i ovaj u selu Mrčajevci.

- Radili su ga čuvani grnačari iz Zlakuse. Jedva su prihvatili, jer je izazov bio veliki. Materijal koji koriste su glina i kalcit, mineral koji se nalazi u požeškom selu Rupeljevo i upravo zbog toga kupus nigde nije tako sočan, kao u ovom loncu - kaže Milun.

Čačak, Milun Tošić
foto: RINA

Njegov lonac ima grejač unutra, a oko njega bude zapaljeno ukupno 12 vatri. Težak je više od 200 kilograma, koja uvek ide uz njega, teži takođe oko 200 i ništa se tu ne može postaviti bez čekrka, a dobro druženje je tada uvek zagarantovano.

- Kuvanje hrane i degustiranje sa porodicom i prijateljima nikad ne bi trebalo da izađe iz mode, to je nešto najlepše što možete doživeti. Dok sam bio mlađi dešavalo se da ja napravim kupus u Mrčajevcima, sednem u auto i odem na Romaniju, kad stignem kupus još vruć a domaćini me dočakali sa bravetinom - priseća se Milun.

Čačak, Milun Tošić
foto: RINA

Sa izumom najvećeg lonca za kuvanje kupusa ipak nije kraj, jer je ovaj majstor iz Mrčajevaca osmislio i pokretnu višenamensku furunu za kuvanje hrane i za to je 2005. godine dobio srebrnu medalju na "Tesla festu" u Beogradu.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track