PODRŠKA ZA DECU I RODITELJE: Pomoć najmlađima sa smetnjama u razvoju
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

Zajedno u podršci roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju

PODRŠKA ZA DECU I RODITELJE: Pomoć najmlađima sa smetnjama u razvoju

Srbija -

LOZNICA - Grad Loznica uspešno je realizovao projekat ’’Zajedno u podršci roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju’’ u okviru programa Sviss pro rekao je Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice.

Cilj projekta koji je trajao godinu dana i kojim je bilo obuhvaćeno tridesetoro dece sa poteškoćama u razvoju bio je, kazao je Đokić, da se postigne njihov kvalitetniji život, unapredi motorika, komunikacijske veštine, njihovo poimanje sebe i okoline.

Loznica, Podrška za decu i roditelje
foto: Kurir.rs/T. Ilić

- Kapaciteti roditelja sada su malo osnaženi, a deca sa poteškoćama u razvoju uspela su da zadrže pažnju na svim aktivnostim u kojima su učestvovala. Da imaju timski rad, komuniciraju sa vršnjacima i vidimo društvenu uključenost te dece. Rekao bih da smo kroz našu Strategiju socijalne zaštite doneta za period 2021. - 2025, usvojene u martu, uvrstili u projekat i usluge prema decu sa poteškoćama u razvoju i mislim da smo, kada su u pitanju socijalne usluge i uopšte socijalne kategorije, vrlo odgovoran grad. Inače, projekat je finansirala Vlada Švajcarske uz podršku naše vlade, a realizovala Kancelarija Ujedinjenih nacija u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština – kazao je Đokić.

Vrednost projekta bila je 14.800 dolara, Loznica je učestvovala sa 1.500, a novac je usmeren na nabavku didaktičkog materijala bitnog za razvoj različitih veština dece sa poteškoćama u razvoju kao i angažovanje stručnih radnika. Njime je omogućena podrška roditeljima dece koja imaju poteškoće u razvoju da dobiju besplatnu stručnu pomoć, logopeda, oligofrinologa, defektologa i psihologa. Ljiljana Ranković, saradnice na projektu, kaže da je sa decom organizovano 120 radionica i 80 sa roditeljima i ostvaren je uspešan rezultat.

Loznica, Podrška za decu i roditelje
foto: Kurir.rs/T. Ilić

- Loznica je, procenio je Sviss pro, kao realizator ovog projekta primer dobre prakse na nivou Srbije što se tiče socioedukativne usluge i rada sa decom sa poteškoćama u razvoju. Održane radionice bile su prilagođene potrebama dece, njihovih umnih potencijala, fizičkog stanja, stanja čula, a svaki rad organizovan je u skladu da potrebama svakog deteta pojedinačno. Suština je bila razviti veštine koje će podstaći razvoj čula i umne potencijale dece, razvoj motorike i veštine koje će omogućavati njihovu socijalnu i emocionalnu adaptaciju. Za roditelje je veliki psihološki šok rađanje deteta sa poteškoćama u razvoju i zbog toga se radilo na osnaživanju njihovih potencijala, jačanju samopouzdanja, samopoštovanja, da posvete vreme i sebi. Oni su takvoj deci posvećeni gotovo 24 sata i nalaze se u socijalnoj blokadi – objasnila je Rankovićeva i istakla da je Loznica program realizovala u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad.

Inače, kroz Sviss pro u Loznici je planirana podrška starijim licima kao i formiranje kluba za inkluziju društveno osetljivih grupa.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track