BOLNICE PUNE, PRIŠTINA TVRDI: Voda u Dečanima nije otrovna, dosad se javilo 1.500 sa simptomima trovanja
Foto: Youtube Printscreen

proglašena vanredna situacija

BOLNICE PUNE, PRIŠTINA TVRDI: Voda u Dečanima nije otrovna, dosad se javilo 1.500 sa simptomima trovanja

Srbija -

PRIŠTINA - Mikrobiološke analize uzoraka u slučaju trovanja stanovnika opštine Dečani su negativne, saopštila je Adnora Nurboja iz Instituta za javno zdravlje u Prištini i objasnila da to znači da voda u ovoj opštini nije otrovna.

Nurboja je za prištinski Kljan Kosova rekla da će, uprkos ovim rezultatima, narednih dana uzorci ponovo biti uzeti na testiranje. Analize su, kako prenosi Kosev, rađene u mikrobiološkim laboratorijama ovog instituta kako bi se utvrdilo da li je ovaj slučaj povezan sa kontaminacijom.

Dečani, grad Dečani
foto: Youtube Printscreen

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj je sinoć, nakon sastanka sa članovima Štaba za upravljanje vanrednim situacijama i u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje u Prištini, saopštio da u Dečanima od utorka funkcioniše vodosnadbevanje.

Desetine građana Dečana i danas kod lekara

Desetine građana Dečana i danas čekaju na ukazivanje medicinske pomoći u lokalnom domu zdravlja, zbog sumnje na trovanje, prenosi Reporteri. Direktor Doma zdravlja u Dečanima Seljmon Beriša rekao je da se i jutros određeni broj pacijenata javio sa zahtevom za ukazivanje medicinske pomoći, prenosi Kosovo onlajn. "I jutros su građani došli da potraže medicinsku pomoć, priliv je nešto manji nego proteklih dana, danas je manje građana koji su zatražili pomoć", rekao je Beriša. Prema njegovim rečima, stanje svih pacijenata je dobro i stabilno. U Dečanima je juče proglašena vanredna situcija nakon masovnog trovanja građana zbog, kako se sumnja, neispravne vode za piće, a dve osobe su preminule.

On je apelovao na građane da vodu koriste samo za sanitarne potrebe i istakao da se voda za potrebe domaćinstva preporučuje za upotrebu tek nakon što se prokuva. Ramosaj je rekao da su ovi kriterijumi na snazi do donošenja druge odluke.

Dečani, grad Dečani
foto: Youtube Printscreen

U Dečanima je juče proglašena vanredna situcija nakon masovnog trovanja građana zbog, kako se sumnja, neispravne vode za piće. Broj osoba sa simptomima trovanja u Dečanima se povećao i sada je 1.500.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track