AKCIJA BESPLATNIH PREVENTIVNIH PREGLEDA U VRANJU: Veliko interesovanje građana, obavljeno više od 500 pregleda
Foto: T. S.

zdravstveni centar vranje

AKCIJA BESPLATNIH PREVENTIVNIH PREGLEDA U VRANJU: Veliko interesovanje građana, obavljeno više od 500 pregleda

Srbija -

Najveći broj preventivnih pregleda, oba dana akcije urađen je u Službi za zdravstvenu zaštitu radnika u Domu zdravlja Vranje, dok je u Bolnici najveće intersovanje građana bilo za ultrazvučni pregled abdomena. Veliko interesovanje i za internističke preglede.

Vranje
foto: T. S.

Zdravstveni centar Vranje je prethodnog vikenda prema instrukcijama Ministarstva zdravlja organizovao akciju besplatnih preventivnih pregleda u subotu i nedelju, 7. i 8. avgusta, od 8 do 14 časova. Javilo se dosta zainteresovanih građana koji su mogli da urade niz specijalističkih pregleda, bez obzira na to da li imaju zdravstveno osiguranje.

Zainteresovani građani su imali priliku da urade internistički pregled sa EKG-om, hirurški pregled, ginekološki pregled, preventivni ORL pregled, kao i oftalmološki pregled.

Vranje
foto: T. S.

Obavljeni su i pregledi kod pedijatra, lekara sportske medicine, pregledi u ambulanti za dermatološko-venerološke bolesti, urološki, stomatološki i pregledi u ambulanti za mentalno zdravlje.

Građanima je na raspolaganju bila i laboratorijska dijagnostika (kompletna krvna slika i merenje šećera u krvi), analize Centra za prevenciju sa polivalentnom patronažom, kao i radiološki pregled, uz prethodno postavljenu indikaciju od lekara, nakon pregleda u specijalističkoj ambulanti (ultrazvuk abdomena).

Tokom vikenda urađeno je 501 pregled. Od toga u subotu je u Domu zdravlja Vranje bilo je 138 pregleda, dok je u Opštoj bolnici Vranje mogućnost besplatnih pregleda iskoristilo 77-oro naših sugrađana. Drugog dana vikenda u Domu zdravlja urađeno je 160 pregleda i u Opštoj bolnici Vranje 126 pregleda.

"22.decembra 2019. godine održani su 17-ti po redu preventivni pregledi građana Republike Srbije u organizaciji Ministarstva zdravlja širom zemlje u više od 200 zdravstvenih ustanova, kao i kod nas u Zdravstvenom centru Vranje.

Vranje
foto: T. S.

Sada u ovoj 18-oj po redu akciji preventivnih pregleda pod ingerencijom Ministarstva zdravlja koja obuhvata rendgen, laboratorijske i razne specijalističke preglede u Zdravstvenom centru Vranje prvog dana akcije u subotu, pregledano je 215 osoba, dok je drugog dana akcije pregledano 286 naših sugrađana što svakako nije mali broj.

O značaju prevencije i preventivnih pregleda stalno govorimo. U vreme kada smo prvenstveno bili posvećeni borbi protiv kovida u Zdravstvenom centru Vranje niti jednog trenutka nismo zapostavili non Kovid sistem. Sve vreme funkcionišu sve službe i svi građani dobijaju potrebnu zdravstvenu zaštitu.

Primetno je da su svi oni naši građani koji i inače vode računa o svom zdravlju iskoristili akciju preventivnih pregleda i u proteklom vikendu su proverili svoje zdravlje.

Vranje
foto: T. S.

Narednog vikenda pozivam sve one koji ne dolaze često kod lekara da iskoriste akciju besplatnih zdravstvenih pregleda i provere svoje zdravstveno stanje bez obzira na to da li su zdravstveno osigurani ili ne.

Često i kada mislimo da je sve u dobrom stanju u našem organizmu, preventivni pregledi na vreme ukažu na eventualni problem i onda smo u mogućnosti da na vreme krenemo sa lečenjem mnogih oboljenjaa gde je pravovremena terapija života vredna.

Moram da naglasim da smo u periodu koji je za nama bili prvenstveno fokusirani na borbu protiv Kovida 19.

Vranje
foto: T. S.

Međutim u Zdravstvenom centru Vranje sve vreme sve službe funkcionišu i mi smo smogli snage da pored primarne borbe prptiv Kovida, istovremeno lečimo naše građane od svih drugih bolesti, da im pružimo svu potrebnu zdravstvenu zaštitu jer Kovid 19 nije jedina pretnja po ljudsko zdravlje - rekla je direktorka Zdravstvenog centra Vranje, dr Ljiljana Antić.

Ona je ukazala na značaj preventivnih pregleda, ali i prevencije uopšte.

- Sada je trenutak kada moramo više da se vratimo prevenciji i pozivam sve naše sugrađane koji nisu iskoristili protekli vikend da se narednog vikenda odazovu pozivu Ministarstva zdravlja i našem pozivu da urade besplatne preventivne preglede, jer je to najbolji način da uradite dobro za svoje zdravlje. Želim da iskoristim i ovu priliku da sve naše građane pozovem na vakcinaciju i da ako u tom smislu, imaju bilo kakve nedoumice, mogu tokom akcije preventivnih pregleda da se konsultuju i u vezi sa vakcinacijom sa našim lekarima koji su im na raspolaganju. Istakla bih ovom prilikom da je vakcinacija takođe prevencija, a naročito kada govorimo o Kovidu 19, vakcinacija je je najmoćnije oružje u borbi protiv ovog virusa! - naglasila je direktorka ZC Vranje dr Ljiljana Antić.

Narednog vikenda nastavljaju se zdravstveni preventivni pregledi u Zdravstvenom centru Vranje.

Građani koji imaju zdravstveno osiguranje treba da na pregled sa sobom ponesu zdravstvenu legitimaciju i ličnu kartu, a one koji nisu zdravstveno osigurani, da radi indentifikacije ponesu ličnu kartu ili pasoš, uz napomenu da je obavezno pridržavanje svih protivepidemijskih mera, kao što je to bilo i tokom ovog vikenda kada su realizovani besplatni preventivni pregledi u Zdravstvenom centru Vranje.

Obavezna je zaštitna maska preko usta i nosa. Pre ulaska u ambulantu meriće se temperatura i dezinfikovaće se ruke, a da bi se sprečile gužve ispred ambulanti, pre ulaska u ambulantu građani će dobiti redni broj i sačekati da budu prozvani, napominju iz ZC Vranje.

(Kurir.rs/T. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track