KRAJIŠKI VIŠEBOJ U BANATSKOM VELIKOM SELU KOD KIKINDE: Jovan se na stub visok 6,5 metara popeo za 5 sekundi!
Foto: S.U.

svečanost

KRAJIŠKI VIŠEBOJ U BANATSKOM VELIKOM SELU KOD KIKINDE: Jovan se na stub visok 6,5 metara popeo za 5 sekundi!

Srbija -

KIKINDA- Sve je od snage i brzine pucalo na travnatom platou ispred zavičajne kuće u centru Banatskog Velikog Sela kod Kikinde, poprišta 11. “Krajiškog višeboja”. Pobeda je na nakon deset iscpljujućih disciplina pripala domaćoj ekipi “Krajišnici 1”.U penjanu uz stožinu, obaranju ruke ili bacanju kamena s ramena izgarali su članovi Zavičajnog udruženja Republike Srpske iz Subotice, ekipa “Džimi komerc” iz Prigrevice, “Novokozarčani” iz Novih Kozaraca, a tu su bile i tri ekipe iz Banatskog Velikog Sela.

U jednoj od najatraktivnijih disciplina ponovo je izdominirao domaći predstavnik Jovan Stupar. On se na stub visok 6,5 metar.a uspentrao za pet sekundi:

-Ovim takmičenjem, od zaborava čuvamo lepe običaje Srba Krajišnika. Meni ovo nije prva pobeda. Nedavno sam trijumfovao i na 11. "Ličkoj olimpijadi". U Banji Junaković, na vrhu me je sačekala šunka. Pripali su mi još i zlatna medalja i lička kapa. U ovoj disciplini, višestruki sam i pobednik "Nevesinjske olimpijade"- kaže Jovan za Kurir i nastavlja:

selo
foto: S.U.

- Ovaj rezultat je moj maksimum. Mislim da neću preterati ako kažem da je ovo bio dosad najuspešnii “Krajiški višeboj”- ocenio je Jovan.

“Krajiški višeboj” ustanovljen je kako bi se od zaborava sačuvali autentične discipline, kojima su njihovi preci u Bosanskoj Krajini demostrirali snagu, spretnost i odvažnost:

-Ekipu čini između 10 i 15 takmičara. Jedan takmičar može da se nadmeće u najviše tri pojedinačne discipline, plus nadvačenje konopa. Nagrade su pojedinačne za svaku disciplinu, a zbirom bodova dobija se pobednik u ukupnom plasmanu- pojašnjavaju organizatori.

Istovremeni, u Mokrinu održan 12. “Seljački parti”

U Mokrinu je u subotu održana manifestacija šaljivog naslova “Seljački parti”. Učestvovale su 44 ekipe, a neki su zbog ove fešte u Mokrin zapucali iz Nemačke, Slovenije i drugih zemalja. Takmičari su se oprobali u “teranju” traktorske gume i “vožnji” sa zavezanim očima.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track