8 PACIJENATA U KOVID DELU SUBOTIČKE BOLNICE: Treću dozu vakcine primilo više od 230 građana
Foto: Kurir/N.H. 

Vakcionalni obuhvat 43 odsto

8 PACIJENATA U KOVID DELU SUBOTIČKE BOLNICE: Treću dozu vakcine primilo više od 230 građana

Srbija -

Na vakcionalnom punktu u Novoj opštini u Subotici, za prva dva dana od kada je omogućeno da se prima treća doza vakcine protiv kovid-19 virusa, vakcinisano je 180 građana, a jutros do 9 sati treću dozu je primilo još 50 ljudi, kaže za Kurir direktorka Doma zdravlja Subotica, Ivanka Beoković.

„Prva i druga doza vakcine i dalje se primaju na punktu u Novoj opštini, a od 18. avgusta je omogućeno dobijanje i treće doze vakcine, ako je prošlo 180 dana od primanja druge vakcine. Obezbeđene su dovoljne količine tri vrste vakcina, Sinofarm, Fajzer i Sputnjik V, a primaoci vakcine mogu odabrati onu koju žele. Mogu da izaberu za treću dozu i drugačiju vakcinu, od one koju su prethodno primili”, objašnjava Beoković.

Građani ne treba da se prijavljuju za treću dozu vakcine, jer oni koji mogu da je prime dobiće SMS poruku, imejl poruku sa linkom za portal eUprave, gde će o svemu biti detaljno obavešteni.

Subotica, Gordana Krtinić
foto: Kurir/N.H.

„Građani vakcinu mogu da prime nakon dobijene poruke ili kada sami odluče, jutros je 50 građana primilo treću dozu vakcine. Do sada je vakcinisano oko 96.000 građana prvom dozom vakcine, a drugu dozu je u Subotici primilo 47.900 građana. Vakcionalni obuhvat je 43 posto, što nije loš odziv, ali je nedovoljan za kolektivni imunitet, da budemo svi zaštićeni”, ističe Beoković.

Kaže i da je pomalo usporeno prijavljivanje građana, nedeljno jednu od dve doze, primi oko 800 građana, i apeluje da se što više ljudi vakciniše.

„Veći je broj pregleda pacijenata sa tegobama, oko 350 pregleda nedeljno, a i do 50 dnevno“, kaže Ivanka Beoković.

Trenutno je otvorena kovid ambulanta u Harambašićevoj ulici.

„Na žalost, beleži se ponovo veći broj pacijenata s respiratornim tegobama. Samo pre dve nedelje, dnevno smo imali jednog ili nijednog novoobolelog, a sada ih je oko petoro dnevno. Juče je bilo 9 novoobolelih osoba, što je upozoravajuće, da situacija iz nesigurne ide ka nepovoljnoj", upozorava direktorka Doma zdravlja, uz apel da rizik treba da izbegnu uglavnom oni koji imaju narušen imunitet i da prime vakcinu.

Subotica, Gordana Krtinić
foto: Kurir/N.H.

Dodaje da je angažovano više ekipa koje obezbeđuje brzo primanje vakcine, u Novoj Opštini, bez čekanja i gužvi.

Dr Gordana Krtinić, epidemiolog u subotičkoj Opštoj bolnici kaže, da se pogoršava epidemiološka situacija sa kovid-19 i da je sada već dvostruko više pregleda.

"Više je prijema na bolničko lečenje, a oko dvadesetak ih ima srednje tešku i težu kliničku sliku.Trenutno je na lečenju u bolnici osam kovid pacijenata, a dva su na respiratoru, dok su ostali zadržani na lečenju i prati se njihovo stanje. Pacijenti su od 50 do 80 godina, vakcinisani su različitim vakcinama pre više od tri meseca, ali zbog hroničnih bolesti neki od njih imaju slabiji imuni odgovor", izjavila je dr Krtinić.

Ona je navela i da najmlađi pacijent na lečenju ima 21 godinu.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track