LJUBITELJI PRIRODE ČINE SVE DA ZAŠTITE BELOGLAVE SUPOVE: Veličanstvenim pticama hranilište Kašan izvor života
Foto: RINA

prijepolje i jadovnik

LJUBITELJI PRIRODE ČINE SVE DA ZAŠTITE BELOGLAVE SUPOVE: Veličanstvenim pticama hranilište Kašan izvor života

Srbija -

Beloglavi supovi su kraljevi srpskog neba, sa rasponom krila od preko tri metra i videti ih u letu veličanstven je prizor. Ove ptice retke su u Srbiji, a da bi se broj jedinki povećao Udruženje građana Jadovnik - oaza netaknute prirode, pokrenulo je inicijativu da se zaštiti beloglavi sup, u okviru projekta "Tvoje mesto u Srbiji", koji je finansijski podržala organizacija ORKA. Započeta je druga faza, a projektne aktivnosti će trajati do kraja februara 2022. Godine.

- Istražićemo modele funkcionisanja zaštite beloglavog supa i druge dostupne primere dobre prakse u zemlji i u okruženju i analizirati probleme koji postoje u oblasti zaštite beloglavog supa u Srbiji. Kreiraćemo realističan predlog uspostavljanja i funkcionisanja sistema zaštite i upravljanja populacijom beloglavog supa na teritoriji Ozren-Jadovnik i regulisanja statusa hranilišta Kašan - rekla je koordinatorka projekta Dragana Terzić.

U okviru prve faze podrške uspostavljena je saradnja sa poljoprivrednicima i vlasnicima klanica kako bi se obezbedilo kontinuirano dostavljanje hrane. Vizija projekta je da se očuva priroda i biološka raznovrsnost područja Ozren-Jadovnik.

Beloglavi Sup
foto: RINA

- To želimo da postignemo najpre kroz stvaranje uslova za održivu zaštitu beloglavog supa – turističkog simbola Prijepolja i planine Jadovnik, a zatim i za sve ostale vrste koje nastanjuju ovo područje, poput medveda, vuka i drugih vrsta životinja. Kroz ostvarivanje ove uloge omogućiće se povezivanje lokalnog stanovništva, turista i svih posetilaca Jadovnika sa divljom prirodom Srbije, čineći im prirodu dostupnom a u isto vreme vodeći računa da ona ostane zaštićena - zaključuje Dragana.

Prijepoljsko uduženje građana Jadovnik, oaza netaknute prirode, već više od jedne decenije brine o hranilištu za supove i drugu divljač na tom području. Na taj način doprinosi se rešavanju problema nesanitarnog odlaganja otpada životinjskog porekla, tako što je obezbeđena njegova prirodna reciklaža odvoženjem na hranilište Kašan.

- Za deceniju od uspostavljanja hranilišta, kolonija beloglavih supova se značajno povećala što potvrđuje opravdanost postojanja, a i meštani Jadovničkih sela imaju razloga za zadovoljstvo. Naše udruženje već jedanaest godina hrani divlje životinje i retke ptice na ovoj planini, zbog čega divljač sve ređe nanosi štetu meštanima u kanjonu Mileševke. Ples nebeskih kraljeva nakon obroka, sa rasponom krila i do tri metra najveća je nagrada za sve nas - izjavio je Vjekoslav Joksimović, predsednik UG "Jadovnik".

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track