DANI LUDAJE U KIKINDI: Evo šta nalažu običaji, a šta kažu proizvođači
Foto: S. U.

najteža bundeva i najduža tikva

DANI LUDAJE U KIKINDI: Evo šta nalažu običaji, a šta kažu proizvođači

Srbija -

Nešto ranije nego što je uobičajeno, od 9. do 12. septembra, održaće se 36. turistička manifestacija "Dani ludaje" na kojoj će se birati najteža bundeva i najduža tikva.

Kako to običaj u prestonici džinovskih ludaja nalaže, organizatori će bogato nagradi najbolje odgajivače. Iako ova godina nije bila naklonjena proizvođačima, Ginisov rekorder iz Kikinde, Goran Lazić, je optimistista.

Uveren je da će organizatori morati da za njega obezbede jedno, a možda i više mesta na pobedničkom postolju:

Kikinda
foto: S. U.

- Sa tikvom od 312 centimetara, lane sam pobedio, a pretprošlog septembra, na takmičenju u slovenačkom mestu Mozirje kod Ljubljane, postavio novi svetski rekord sa tivkom od 395,4 centimetara. I na ovogodišnjem takmičenju, okušaću se u obe konkurencije. Imam tri tikve, a svaka od njih prešišala je tri metra - kaže Lazić za Kurir i nastavlja:

- Posadio sam ih u aprilu jer vreme nije dozvoljavalo da to učinim ranije. Imam i tri teškašice. Dve debeljuce sada imaju oko 400 kilograma, a treća je lakša. Prava je šteta što neće dogurati do maksimalne kilaže. Ovogodišnja manifestacija održaće se mesec dana ranije u odnosu na neka ranije vremena. Ali, kako meni, tako i drugim odgajivačima. Vreme nije bilo naš saveznik jer smo skoro tri meseca imali tropske temperature - predočava Lazić. Ovaj Kikinđanin je zaslužan i za dosadašnji apsolutni rekord na "Danim ludaje" postignut 2019. Tada je sa tivkom dugačkom 366 centimetara, trijumfovao Milan Vučen iz Kikinde. Bitno je reći da je tikva odnegovana u bašti Gorana Lazića.

Kikinda
foto: S. U.

Iste godine, ludajologe je zadivio i Dušan Jankov iz Čuruga, četvorostruki pobednik u kategoriji najtežih. On je 2019. postavio apsolutni rekord, sa debeljucom od čak 639,5 kilograma:

- Ponosni smo što ovu manifestaciju neprekidno održavamo još od 1986. Svake godine je veća, bogatija i sadržajnija. Goste čeka bogat i raznovrstan kulturno-zabavni i muzički program, a subota je centralni dan. Čine ga "Banatski fruštuk", "Gostinjska soba", "Evropski kutak", ali i merenje najtežih i najdužih ludaja. Ovih dana smo "Dane ludaje" promovisali su Somboru, Zrenjaninu, Novom Sadu i Beogradu. Glavne zvezde bili su naši preslatki kostimirani mališani- potvrdila je Jasmina Milankov, v.d. direktor TO Kikinda.

Ceca, magnet za goste iz svih krajeva Srbije

Bez sumnje, glavna muzička zvezda ovogodišnjih "Dana ludaje" biće Svetlana Ceca Ražnatović. Ona će nastupiti u subotu, 11. septembra. Veče ranije, publiku će zabavljati "Kerber" i "Riblja čorba". Muzički deo programa 36. "Dana ludaje" otvoriće operska diva Jadranka Jovanović i kikindski hor "Attendite", a poslednje večeri, u nedelju, zaključiti Zvonko Bogdan.

(Kurir.rs/S. U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track