DUG VELIKOM TRUBAČU: Užice dobija spomenik Milovanu Miću Petroviću, majstoru trube
Foto: Kurir.rs/Z.Š.

spomenik u svom užicu

DUG VELIKOM TRUBAČU: Užice dobija spomenik Milovanu Miću Petroviću, majstoru trube

Srbija -

Milovan Mićo Petrović (1961 - 2000), čuveni trubač rođen u selu Duboko , dobiće početkom oktobra spomenik u svom Užicu. Kako je danas najavljeno, spomenik će biti postavljen na Rakijskom pijacu u Užicu, a bronzana skulptura visoka 2,5 metara, rad je akademskog vaja Zorana Ivanovića, profesora na Akademiji primenjenih umetnostu u Beogradu.

Inicijativu za podizanje spomenika velikom trubaču, majstoru trube, višestrukom pobedniku Sabora trubača u Guči, pokrenuli su prošle godine Udruženje Užičana u Beogradu, Udruženje srpskih domaćina, Etno-udruženje Zavičaj, Udruženje Zlakusa, Dom kulture Guča, kao i čuveni trubači Milovan Babić i Boško Ostojić.. Incijativu je jednoglasno prihvatila i Skupština grada Užica.

Milorad Mića Petrović, trubač, spomenik
foto: Kurir.rs/Z.Š.

Na spomeniku, Mićo Petrović biće prikazan realistično, u srpskoj narodnoj nošnji u stavu trubača koji svira trubu, a na postamentu biće njegovo ime i prezime, godina rođenja i smrti i natpis "Majstor trube".

Sin Mića Petrovića, Dejan, takođe čuveni srpski trubač, rekao je danas da je ponosan što će grad dobiti spomenik njegovom ocu. Po rečima Dejana Petrovića, spomenik će biti finansiran isključivo sredstvima koja su donirali njegovi i prijatelji njegovog pokojnog oca.

Dejan je najavio da će na dan otkrivanja spomenika, u Užicu prvi put biti prikazan dokumentarni film o njegovom pokojnom ocu koj je, 1997. godine, snimio autorski tim iz Pariza, te da će tog dana Užičanima pokloniti i svoj koncert.

-Ponosan sam na mog oca, jer je prvenstveno bio dobar čovek. Umro je pre 21 godinu, ali za to vreme nije bilo dana da ga neko nije pomenuo. Bio je dobar čovek i to je vizija mog živita – da budem i ostanem dobar čovek - rekao je Dejan Petrović

Dragoljub Stajadinović, zamenik gradinačelnika Užica, rekao je danas da to „neće biti spomenik samo Miću Petroviću, nego i trubi, trubaštvu i očuvanju kulturnog nasleđa“.

Kurir.rs/Z. Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja