NAPOLJU JE +30 ALI NEĆE JOŠ ZADUGO: Za metar drva u Kraljevu treba izdvojiti čak 55 evra
Foto: J.S.

Pripreme za zimsku sezonu

NAPOLJU JE +30 ALI NEĆE JOŠ ZADUGO: Za metar drva u Kraljevu treba izdvojiti čak 55 evra

Srbija -

KRALJEVO - Kraljevčani se ovih dana užurbano pripremaju za predstojeću zimsku sezonu, a oni koji do sada nisu kupili ogrev, mogu to da učine u i narednom periodu, jer su prodajna mesta u ovom gradu dobro snabdevena.

Cena ogrevnog drveta kod prodavaca na kraljevačkoj pijaci trenutno je čak 55 evra po kubiku, dok je cena kubnog metra iscepanih drva 60 evra. U ovu cenu uračunat je i prevoz do adrese kupca.

- Sezona prodaje trajaće do kraja oktobra, a najtraženija je bukovina. Oni koji su ranije kupili drva, ili su ih naručili s proleća, mogli su jeftinije da prođu, jer smo drva prodavali po 45 evra, ali ni sada nije kasno da se spreme za zimu, kaže za Kurir jedan od prodavaca drva na kraljevačkoj pijaci.

Kraljevo, ogrev, drva
foto: J.S.

Na pitanje zašto su drva u Kraljevu toliko skupa, jer su prošle godine u ovo vreme prodavana po ceni od 48 evra po metru kubnom, prodavci kažu da nema radne snage i da je to, između ostalog, uticalo na povećanje cena.

- Kada bismo se mi pitali, cena metra ogrevnog drveta trebalo bi da ide i do 70 evra! Treba otići u šumu, poseći i izvući drva, težak je to i mukotrpan posao, a nema ko da ga radi, niko neće njime da se bavi. Sa druge strane, naše šume su u velikoj meri već posečene, tako da sve manje ima stabala za seču, što, takođe, utiče na formiranje cena, objašnjava ovaj prodavac.

Kraljevo, ogrev, drva
foto: J.S.

Kako smo saznali u preduzeću „Ogrev“ u Kraljevu, uglja i peleta u gradu na Ibru ima u dovoljnim količinama, a cene nisu znatno menjane. Tona uglja „Pljevlja“ košta 13.550 dinara, „Štavlja“ 11.550 dinara, a za sušenu „Kolubaru“ treba izdvojiti 14.550 dinara po toni. Najjeftinija je obična „Kolubara“ i tona košta 9.600 dinara.

U ovom preduzeću tona kvalitetnog peleta za ogrev prodaje se po ceni od 25.000 dinara, a za one koji bi da dokupljuju pelet i tokom zime, vreća od 15 kilograma košta 375 dinara.

Kurir.rs/J. S./FOTO: J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track