VEŽBA U SLUČAJU ZEMLJOTRESA: Đaci OŠ Branko Radičević kod Kraljeva realizovali ovu situaciju
Foto: J. S.

selo vitikovac

VEŽBA U SLUČAJU ZEMLJOTRESA: Đaci OŠ Branko Radičević kod Kraljeva realizovali ovu situaciju

Srbija -

U Osnovnoj školi "Branko Radičević" u selu Vitkovac kod Kraljeva, u petak je realizovano uvežbavanje procedura u slučaju pojave zemljotresa, sa ciljem jačanja kapaciteta lokalne zajednice na rizike od prirodnih katastrofa.

U vežbi su učestvovali rukovodstvo, zaposleni i đaci škole, pripadnici Civilne zaštite, Dobrovoljnih vatrogasnih društava sela Vitkovac, Milakovac, Pečenog, kao i lokalno stanovništvo.

- Čast nam je da smo upravo mi izabrani da budemo škola domaćin ove značajne vežbe, s obzirom da je delatnost naše ustanove obrazovanje i vaspitanje. Drago nam je da na ovaj način možemo da pružimo funkcionalno znanje našim učenicima, odnosno da đaci znaju kako da se ponašaju u nepredviđenim i vanrednim situacijama, rekla je Kuriru Zorana Andrić, direktorka ove Osnovne škole.

deca, Kraljevo
foto: J. S.

Po rečima Marije Vranešević, predstavnice Dobrotvornog fonda Srpske pravoslavne crkve "Čovekoljublje", vežba je organizovana u sklopu projekta "Jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategija pripravnosti u Bosni i Hercegovini i Srbiji".

- Ovaj projekat Grad Kraljevo realizuje sa nama i u partnerstvu sa Catholic Relief Services (CRS) i Caritas Srbije, a uz finansijsku podršku Kancelarije za pomoć pri katastrofama Agencije za Međunarodni Razvoj Vlade SAD, kazala je Marija Vranešević.

Zdravko Maksimović, načelnik Odeljenja za poslove Civilne zaštite Gradske uprave Kraljevo rekao je da je cilj vežbe bio da pokaže više elemenata civilne zaštite, od kojih je najvažniji bezbedna evakuacija učenika.

deca, Kraljevo
foto: J. S.

- Želeli smo da pokažemo da škole jesu i da treba da budu bezbedna mesta gde se đaci pridržavaju i epidemioloških mera, u smislu samozaštite, odnosno lične i uzajamne zaštite.

Pritom, kada je u pitanju zemljotres, nije bitna brzina evakuacije, već bezbednost prilikom evakuisanja i poznavanje procedura, naglasio je Maksimović.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track