MISTERIJA U ČAČKU JOŠ NIJE REŠENA: Grejna sezona na pragu, stanari zgrade u strahu! Niko ne zna gde je nestala voda iz cevi
Foto: Kurir.rs/D.Č.

hladni radijatori

MISTERIJA U ČAČKU JOŠ NIJE REŠENA: Grejna sezona na pragu, stanari zgrade u strahu! Niko ne zna gde je nestala voda iz cevi

Srbija -

Stanari zgrade u Nemanjinoj ulici u centru Čačka, iz koje je prošle grejne sezone u sistemu grejanja misteriozno nestajala voda, sa zebnjom iščekuju hladne dane, jer još uvek nije otkriveno zašto su im radijatori prošle zime bili hladni.

Predstavnici JKP "Grejanje Čačak", zajedno sa šest upravnika zgrada, planiraju narednog vikenda da obiđu oko 190 stanova, kako bi utvrdili gde je prošle grejne sezone nestajalo na hiljade litara vode iz sistema grejanja.

Jedan od upravnika zgrada, iz reda stanara, kaže da on i njegove komšije strahuju da će se i ove zime smrzavati jer izrok hladnih radijatora još nije rešen.

Čačak, Uroš Besedić
foto: Kurir.rs/D.Č.

- Na sastanku upravnika sa predstavnicima JKP dogovoreno je da ovog vikenda krenemo u obilazak svih stanova kako bi utvrdili da li je neko od stanara protivzakonitno demontirao sistem. Ukoliko neko odbije da nas pusti u stan to će biti dovoljan razlog za sumnju, pa ćemo dalje postupanje prepustiti tužilaštvu i drugim državnim organima - rekao je Uroš Besedić stanar i upravnik zgrade u svom ulazu.

U JKP tvrde da su tokom čitavog leta kontrolisali pritisak vode u sistemu ove petospratnice, ali da nisu uočili da voda iz cevi nestaje.

Čačak, Danko Ćalović
foto: Kurir.rs/D.Č.

- Zajedno sa upravnicima ćemo proveriti instalacvije u svakom stanu, jer smo dosadašnjim radom utvrdili da voda ne nestaje van same zgrade. Sa druge strane zanimljivo je i da tokom celog leta, i ako je sistem bio pod pritiskom, nije uočen nestan vode. To bi moglo da znači da se neko od stanara uplašio posledica koje bi mogao da snosi ako se utvrdi da je vršio zloupotrebe, ili da je u međuvremenu sanirao kvar u svom stanu koji je mogao da prouzrokuje ovaj problem - izjavio je Danko Ćalović, direktor JKP Grejanje Čačak.

Nenad Ocokoljić, dipl. maš inženjer, koji je dugi niz godina radio u ovom JKP i jedan od najboljih poznavalaca toplotne mreže u Čačku, smatra da je tokom leta trebalo ispitati sve podzemne instalacije koje vode do zgrade. On je mišljenja da bi i pukotina na dotrajalom cevima mogla da bude uzrok ovog problema.

- Ka toj zgradi postoje podzemne instalacije, i leto je bilo idealno vreme da se one otkopaju i zamene, što bi u potpunosti isključilo mogućnost te vrste kvara. To je bilo ekonomski najisplativije i najlakše. Ne preduzeti ništa je najgore rešenje koje se u ovom slučaju dogodilo - kaže Ocokoljić, dodajući da je taj deo centra Čačka veoma zahtevan za rad jer su pod zemljom i isprepletane instalacije vode, struje, telekomunikacija.

(Kurir.rs/D.Č.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track