Nastavak izgradnje Centara izvrsnosti u Kragujevcu
Foto: Grad Kragujevac

Nastavak izgradnje Centara izvrsnosti u Kragujevcu

Srbija -

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, prvi potpredsednik Vlade RS i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević prisustvovali su nastavku izgradnje Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu. Svečanom obeležavanju početka radova prisustvovali su dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta inženjerskih nauka prof. dr Dobrica Milovanović i direktor Instituta za informacione tehnologije prof. dr Zoran Marković.

Kragujevac
foto: Grad Kragujevac

Na ponos svih građanki i građana Republike Srbije, izgradnjom jedinstvene naučno-istraživačke ustanove Kragujevac i Srbija, postaju centar biotehnologije, bioinženjeringa i primene različitih tehnologija u medicini, rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar Branko Ružić. Pored toga, angažovanje mladih naučnika doprineće da ostanu u svojoj zemlji što je interes čitave naučne zajednice u Republici Srbiji. Ukupna vrednost projekta je 18 miliona evra od kojih je Grad Kragujevac obezbedio 40 miliona dinara, a Univerzitet u Kragujevcu 25,5 miliona. Prvobitna dinamika poslova nije bila ispoštovana i sledeća faza je vrednosti oko 10, 5 miliona evra, rekao je ministar Ružić i istakao da su zahvaljujući JUP-u kao implementacionoj jedinici, gradu Kragujevcu i Univerzitetu u Kragujevcu ali i međusobnom razumevanju naučne i akademske zajednice u Kragujevcu i Srbiji, sprovedene procedure nakon kojih radovi danas počinju.

Kragujevac
foto: Grad Kragujevac

Kragujevac je jedan od četiri regionalna centra Srbije, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. Novoizgrađena Palata pravde, Univerzitetski klinički centar prema kojima gravitira preko 2,5 miliona građana Srbije, zatim Državni Data recovery centar, Kragujevac je postavio na informatičku mapu Evrope. Resetovati ceo projekat Centara izvrsnosti bio je jako veliki posao ali rešenost ministra Ružića, Vlade RS, a pre svega predsednika države koji smatra da je Kragujevac grad u koji treba ulagati, izgradnjom ovog Centra, Kragujevac će postaviti i na naučnu mapu Evrope. Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je rekao da je danas važan dan ne samo za Kragujevac, već za celu Srbiju. Zbog svega, rekao je Dašić, ponosan sam što predstavljam ovaj grad i Kragujevčane najbolje što znam i mogu, upravo u periodu njegovog ubrzanog razvoja.

Kragujevac
foto: Grad Kragujevac

Univerzitet u Kragujevcu danas otvara novo poglavlje i staje u red najboljih univerziteta ne samo na ovim već i na svetskim prostorima, rekao je rektor Univerziteta prof. dr Nenad Filipović. Važno je i da svrhu svega što danas radimo vide mladi istraživači ali i oni koju su tek upisali fakultet, da shvate poruku i u svet idu da nadograđuju svoje znanje ali da u svojoj zemlji rade i primene ta znanja. Dodelom preko dvesta novoizgrađenih stanova rešeno je stambeno pitanje mladih naučnika i istraživača, a izgradnjom Centara izvrsnosti oni dobijaju prostor, opremu i projekte za svoj rad i to u onom delu gde je Univerzitet u Kragujevcu prepoznat, a to je na Šangajska lista.

Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru pratiće realizaciju radova na izgradnji objekta Centara izvrsnosti površine 11, 5 hiljada kvadratnih metara a rok završetka radova je godinu dana.

Izgradnja Centara izvrsnosti ima nacionalni značaj i predstavlja zajednički doprinos svih nas u cilju dalje modernizacije našeg društva i države, istakao je direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević.

Inače, tokom dana ministar Ružić posetio je Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu gde je sa dekanom prof. dr Vladimirom Jakovljevićem u prisustvu gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, rektora Univerziteta prof. dr Nenada Filipovića i direktora JUP-a Dušana Kovačevića uručio prvih deset indeksa brucošima 45. generacije ovog kragujevačkog fakulteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track