ISTORIJA KROZ NOVINSKE TEKSTOVE: Predstavljena knjiga "Kraljevo u srpskoj štampi 1909 - 1918"
Foto: J. S./Ilustracija

događaj

ISTORIJA KROZ NOVINSKE TEKSTOVE: Predstavljena knjiga "Kraljevo u srpskoj štampi 1909 - 1918"

Srbija -

U galeriji kraljevačkog Muzeja predstavljena je knjiga "Kraljevo u srpskoj štampi 1909 - 1918" koju je priredio Slavoljub Maržik, a o knjizi su govorili istoričari dr Bojana Miljković Katić, dr Radomir J. Popović i dr Ljubodrag P. Ristić.

Knjigom "Kraljevo u srpskoj štampi 1909 - 1918" Slavoljub Maržik priložio je četvrti tom svojevrsnom životopisu varoši kraljevske, nakon objavljenih knjiga "Karanovac u srpskoj štampi 1835 - 1867", "Karanovac i Kraljevo u srpskoj štampi 1838 - 1903" i "Kraljevo u srpskoj štampi 1904 - 1908" istog priređivača.

Reč je o mnogobrojnim događajima zabeleženim na hiljadama stranica sačuvanih novina, koje su izlazile u Srbiji u periodu od 1835. do 1918. godine. Po raznolikosti tema i priča, kao i po mnogobrojnim važnim i nevažnim događajima koje su novine zabeležile, ovom kao i prethodnim knjigama, sigurno i dokumentovano se svedoči o vremenima kroz koje je ova varoš prolazila u 19. i u prvim decenijama 20. veka.

Kraljevo
foto: J. S./Ilustracija

- Slavoljub Maržik je nasledio genetsku posvećenost i privrženost poslu koji čovek sam sebi zada. Takva je bila i posvećenost njegovog oca, koji je ostavio slikovnu istoriju starog Kraljeva. Zahvaljujući ovoj četvrtoj knjizi, možemo kroz novinske napise sagledati život srbijanske varoši iz novinarskog ugla. Čitalac ponire u sve pore života jednog grada u kome se otvaraju trgovine i zanatske radnje, osnivaju prve fabrike i banke, u kome se i bankrotira i prodaje imovina na doboš. Ove knjige su neizmerno istoriografsko blago, a Maržikov doprinos istraživanju istorije Kraljeva je ogroman. On je postavio model po kome mogu raditi njegovi nastavljači, istakao je na promociji knige istoričar Ljubodrag P. Ristić.

Među brojnim zapisima, svoje mesto u knjizi našla je i porodica Maržik, koja je više od sto četrdeset godina prisutna u zajedničkoj priči o varoši kraljevskoj. Slavoljub Maržik živi u Beogradu i ovom događaju nije prisustvovao zbog loše epidemiološke situacije. On je potomak stare kraljevačke porodice češkog porekla, sin Vladislava Maržika, prvog akademski obrazovanog slikara iz Kraljeva. Slavoljubov deda, a Vladislavljev otac, dr Josif Maržik je kao vojni lekar 1876. godine došao u Srbiju da pomogne svojim znanjem, a u Kraljevo se sa porodicom naselio 1881. godine.

Dokaz uzajamnog poštovanja Kraljeva i Maržikovih jeste i pokušaj da se sačuva duša stare varoši na Ibru, između ostalog, i ovom knjigom, u uverenju da su Kraljevo svojim trajanjem i Maržikovi svojim pregalaštvom u toj priči ostavili iskren životni trag i dokaze međusobnog poštovanja.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track