Prijem delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine APV
Foto: Strahinja Babović

Prijem delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine APV

Srbija -

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor sastali su se danas, u Plavoj sali Gradske kuće, sa delegacijom Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine koju je predvodio predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor i delegacijom Narodne skupštine Republike Srpske, na čelu sa predsednikom NSRS Nedeljkom Čubrilovićem, koja se nalazi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Skupštini AP Vojvodine. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je ovo nastavak aktivnosti u okviru saradnje subotičke lokalne samouprave i Republike Srpske koja je u februaru ove godine, uspostavljanjem saradnje sa zvaničnim Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, podignuta na najviši mogući nivo, da su razgovori bili konstruktivni i da su tokom srdačnog susreta delegacijama NSRS i Skupštine APV predočeni privredni, kulturni i turistički potencijali Subotice.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

„Dogovorili smo se da ova saradnja u narednom periodu bude još intenzivnija. Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović pohvalno se izrazio o potencijalima Subotice i pozvao nas da im uzvratimo posetu u najskorije vreme, što smo Balint Pastor i ja obećali da ćemo i učiniti. Dotakli smo se i svih veza između Grada Subotice i Republike Srpske, a zaključak je bio da sve ide u dobrom smeru“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

Uz isticanje da je današnja poseta veoma važna, jer svedoči kakav značaj najviše institucije Republike Srpske pridaju saradnji sa Suboticom, gradonačelnik Bakić je izrazio zahvalnost predsedniku Skupštine APV Ištvanu Pastoru što je u program zvanične posete delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, osim Novog Sada, uključena i Subotica.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

Balint Pastor je naglasio da su razgovori bili sadržajni i da nije uobičajeno da međuparlamentarna saradnja uključuje još neku lokalnu samoupravu, još neki grad osim grada u kojoj je sedište dotične Skupštine, u ovom slučaju Novog Sada i AP Vojvodine.

„Zbog toga smatram jako značajnnim što su ove delegacije danas u Subotici, što su videli Gradsku kuću i Sinagogu, i razgovarali sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji imaju sedište na području našeg grada. Ja bih želeo, i siguran sam da će to biti sledeći korak, kada bi Subotica sarađivala po pitanjima konkretnih projekata sa određenim lokalnim samoupravama sa područja Republike Srpske“, rekao je dr Balint Pastor.

Nedeljko Čubrilović je naveo da je poseta Subotici realizovana zahvaljujući dobroj saradnji sa Ištvanom Pastorom koji je, kako je rekao, i predložio da se povodom 30 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske koja se obeležava 25. oktobra, poseta AP Vojvodini proširi i na Suboticu.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

„Subotica je primer dobre lokalne samouprave, jer je jedna od retkih koja je svom stanovništvu obezbedila školovanje na četiri jezika, nacionalnim manjinama omogućila da javno, otvoreno i transparentno govore o svojoj problematici, a predstavnicima zavičajnih udruženja da kod poseta stranih delegacija iznesu svoje viđenje, ne samo svog stanja nego i pogleda na razvoj jedne lokalne zajednice. Trebalo bi da prevazilazimo probleme vezane za stvari oko kojih možemo da stvorimo kompromis ovog trenutka, a ono oko čega se sporimo da ostavimo vremenu, da ono pomogne da se određeni problemi reše“, kazao je Čubrilović.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

Ištvan Pastor je rekao da se intezivni i prijateljski odnos Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine AP Vojvodine ovom posetom dodatno učvršćuje i grana, i da poseta Subotici ima za cilj da goste upozna sa gradom koji je i primer međunacionačnog sklada i ambicioznih strateških planova za budućnost.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

„Ovakvi susreti nisu minuti ili sati u kojima se razgovara o konkretnim detaljima, ali su ovi momenti veoma značajni, jer stvaraju ambijent, poverenje, savez u kome se o tim detaljima, kojih ima jako puno, kasnije može razgovarati“, podvukao je Ištvan Pastor.

1 / 16 Foto: Strahinja Babović

Uoči sastanka u Gradskoj kući, delegacije NSRS i Skupštine APV posetile su Sinagogu, a potom su se, u prostorijama Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, sastale sa predsednicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina koji imaju sedišta u Subotici, odnosno nacionalnim savetima mađarske, hrvatske i bunjevačke nacionalne manjine.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track