BOLJI DANI ZA BICIKLIZAM U LOZNICI: Grad i PBD BicikLO potpisali memorandum o saradnji
Foto: Kurir/T.I.

zajednički cilj

BOLJI DANI ZA BICIKLIZAM U LOZNICI: Grad i PBD BicikLO potpisali memorandum o saradnji

Srbija -

Planinsko-biciklističko društvo (PBD) "BicikLO" i Grad Loznica potpisali su Memorandum o saradnji na realizaciji zajedničkog cilja – unapređenja biciklističkog saobraćaja na teritoriji Loznice kao i uspostavljanje i razvoj servisa javno dostupnih bicikala (SJDB). Kako je posle potpisivanja rekao gradski menadžer Dejan Stalović razlog je "pre svega zajednički cilj i interes grada i biciklističkog društva da se promoviše i popularizuje biciklizam u Loznici, ali i predstave kulturno-istorijske vrednosti kojima ona obiluje".

"Formiraćemo radnu grupu koja će izraditi mini akcioni plan i dati precizne rokove za sve ono što će se raditi u narednom periodu. Bitan razlog za memorandum je i formiranje SJDB, za koji će 'BicikLO' donirati deset repariranih bicikala, dok će 20 dati grad. Mislim da je ovo odličan pristup, promocija zdravih stilova života i sporta za sve koji njime žele da se bave. Predstoji nam dosta posla i u narednom periodu očekujemo porast interesovanja za biciklizam u našem gradu", kazao je Stalović.

Loznica, biciklizam
foto: Kurir/T.I.

Prema njegovim rečima u narednoj godini biće i veći broj dvotočkaša u SJDB koji će biti dostupni pre svega u centralnim delovima Loznice, Banji Koviljači i Tršiću. Već radna grupa radi na iznalaženju načina da Banja Koviljaču, Loznicu i Tršić budu povezani biciklističkom stazom, kao i da u centralnim zonama grada, gde je to moguće, budu formirane zone u kojima će brzina biti regulisana na 30 kilometara na sat čime će biciklisti biti bezbedniji, kazao je on. Predstavnik PBD "BicikLO" Miloš Đuričić kaže da je memorandum jedan od možda najbitnijih koraka u daljem razvoju biciklizma kao ravnopravnog vida urbanog prevoza.

"Konkretan povod za memorandum je unapređenje biciklističkog saobraćaja u urbanom tkivu grada kao i uspostavljanje nukleusa SJDB. Smatramo da će SJDB biti iskra koja će omogućiti dalji razvoj urbanog biciklizma, a Loznicu učiniti pristupačnim i ovoj kategoriji učesnika u saobraćaju. Ideja je da servis zaživi na proleće, a pre toga ćemo u saradnji sa gradom organizovati edukaciju stanovništva i njegovo predstavljanje", rekao je on.

Lozničani imaju biciklističku stazu duž puta Loznica-Valjevo, kroz prigradsko naselje Klupci, ka Tršiću nešto dužu od dva kilometra, oko kilometra i po staze od grada do zaobilaznog puta u Ulici Republike Srpske i oko 800 metara staze u naselju Lagator što je nedovoljno. Krajem prošle godine je u gradskom budžetu usvojenom za ovu planirano i 80 miliona za izgradnju pešačko-biciklističke staze od valjevskog puta do Tršića u dužini od 3,6 kilometara. Na tome se, kažu u gradskoj upravi radi, a ostalo je da se reše formalno pravni odnosi, pre svega oko zemljišta. Inače, SJDB omogućava pristup biciklu stanovnicima i posetiocima gradova koji nemaju svoj bicikl, a žele kretanje obaviti na brz i efikasan način.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track