04:01

NAJSTARIJI VATROGASAC U SRBIJI: Baka Svetlana 70 godina u civilnoj zaštiti!

žena stena

JEDINSTVENA BAKA S ISTOKA SRBIJE: Ruski je naš najstariji vatrogasac, prva nosila pantalone i vozila motor GASILA POŽARE 70 GODINA

Srbija -

Najstarija članica Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Srbiji je Svetlana Gligorijević Ruska iz Pirota koja je uniformu prvi put obukla 9. septembra 1950. godine!

Tokom 70 godina rada u civilnoj zaštiti učestvovala je u gašenju manjih i većih požara na teritoriji Pirota i okoline i u spasavanju života iz opasnih situacija.

- Da li je to gen ili ne - ne znam! Otac mi je bio električar i vatrogasac, stric isto, ja sam takođe bila električar i vatrogasac. Član sam vatrogasnog društva više od 70 godina - rekla je Svetlana.

Radila je mnogo i trudila se. Zabušavala nije nikada.

Svetlana Ruski Gligorijević
foto: Kurir TV

- Radila sam i kad sam mogla i kada nisam mogla. Učestvovala sam koliko je trebalo da učestvujem. Nikada nisam zabušavala. Pošteno sam radila i pošteno otišla - navela je Svetlana za Kurir televiziju.

Najstarija članica DVD pamti jedan strašan požar koji joj se urezao u sećanje.

- Pamtim mnoge požare, svi su različiti. Najstrašniji je bio na železničkoj stanici. Sa desne strane bilo je stovarište lakozapaljivih goriva. Burići su leteli u vazduh - ispričala je Svetlana.

Svetlana je bila prva žena u Pirotu koja je obukla pantalone i vozila motor i automobil. Nikada nije imala problem što se bavila u to vreme muškom profesijom.

- Imam utisak da su muškarci bolji prijatelji nego devojčice. Žene su zavidne jedna prema drugoj. Uglavnom sam se družila sa muškarcima, a da nisam popila nijednu rakiju - istakla je Svetlana.

Svetlana Gligorijević
foto: Kurir televizija

Za mlade generacije ima savet.

- Neka se vrate odakle su došli. Neka razmisle za svoju budućnost. Dok ne osetite šta je loše, ne možete da cenite šta je dobro, radite za sebe, mi smo svoje odradili i to se ne vraća - poručila je Svetlana.

Svetlana će u decembru napuniti 80 godina.

Dobitnica je brojnih odlikovanja, a najponosnija je što su joj njeni sugrađani dali zahvalnicu za učešće u osnivanju DVD u Pirotu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:46

OVO GROBLJE JE MOJ ŽIVOT: Deda Đorđe čuvar Zejtinlika već 61 godinu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track