SMEDEREVO - IZBOR TURISTA Atraktivne znamenitosti grada na Dunavu
Foto: Nebojša Mandić

SMEDEREVO - IZBOR TURISTA Atraktivne znamenitosti grada na Dunavu

Srbija -

Uprkos epidemijskim merama, u 2021. broj pojedinačnih poseta se znatno povećao - na 28.012 turista, dok je broj grupnih poseta smanjen

Ukupan broj posetilaca 2019. godine je bio 39.657, a dodatnih oko 20.000 posetilaca su bili učesnici i posetioci manifestacije Bitka nacija iz preko 40 zemalja sveta. Tokom 2020, kada su bile na snazi epidemijske mere, ukupan broj posetilaca je bio 29.990, međutim, smanjen je broj grupnih poseta na 8.774, dok je broj pojedinačnih poseta povećan. U 2021. primetan je i dalje smanjen broj grupnih poseta, a broj pojedinačnih poseta je znatno povećan - na 28.012, kaže za Kurir Mladen Savić, v. d. direktora JP „Smederevska tvrđava“.

Najznačajnija turistička znamenitost na području Smedereva svakako je Smederevska tvrđava. Interesantno je da je reč o poslednjoj srpskoj srednjovekovnoj prestonici, koja se sastoji iz Velikog i Malog grada, na ušću male reke Jezave u moćni Dunav. Prostire se na oko 11 hektara i predstavlja najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi.

- Mali grad je bio dvor despota Ðurđa Brankovića i tu su se nalazile biblioteka, kuhinja, sala za prijeme i deo za stražu. Mali grad je delimično renoviran i verno prikazuje tadašnji ambijent. Veliki grad je bio deo za stanovništvo, tu su se nalazile kuće za stanovanje, crkve i zanatske radnje. Danas je to prelep park sa uređenim šetalištem i pogodan je za svaki vid rekreacije. Tu se nalazi i atletska staza na kojoj je ove godine održano Balkansko prvenstvo u atletici - navodi naš sagovornik.

U Smederevu svakako treba posetiti i vilu Zlatni breg. Vila je nekadašnja letnja rezidencija vladarske dinastije Obrenović, a danas rezidencijalni objekat Vlade Srbije. Proglašena je za nacionalno dobro od izuzetnog značaja i u njoj nije dozvoljeno dodirivanje eksponata, fotografisanje unutrašnjosti objekta i kretanje van utvrđene maršrute obilaska.

- Nalazi se na nekoliko kilometara od centra grada, na površini od 30 hektara, na uzvišenju iznad Dunava s pogledom na kraljeve vinograde. Sa druge strane vile nalazi se dvorski park. U vili su se sastajali mnogi državnici i veliki umetnici i uživali su u blagodetima koje ovo imanje pruža na samo četrdesetak kilometara od Beograda. Danas posetioci mogu da obiđu ovu turističku znamenitost, uz prethodnu najavu Turističkom informativnom centru - ističe Savić.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track