DUALNO OBRAZOVANJE U RASINSKOM OKRUGU: Intenzivna aktivnost Regionalne privredne komore Kruševac
Foto: Kurir/Ž.M.

akreditovano više od 20 kompanija u rasinskom okrugu

DUALNO OBRAZOVANJE U RASINSKOM OKRUGU: Intenzivna aktivnost Regionalne privredne komore Kruševac

Srbija -

KRUŠEVAC - PKS-RPK Kruševac već 6. godinu sprovodi aktivnosti koje se odnose na dualno obrazovanje. Prvi koraci odnosili su se na model učenja na radu - u susret dualnom obrazovanju, koji je prvobitno zaživeo u tri srednje škole u Kruševcu, zahvaljujući Fabrici maziva - FAM AD Kruševac, koja je, na poziv Komore, među prvima prepoznala značaj dualnog obrazovanja u Srbiji.

-Više od 20 kompanija na teritoriji Rasinskog okruga akreditovano je za proces dualnog obrazovanja, koje se sprovodi u četiri srednje stručne škole Rasinskog okruga, za sledeće obrazovne profile: bravar-zavarivač, operater mašinske obrade, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, električar, elektromonter mreža i postrojenja, konobar, kuvar, mehaničar motornih vozila, hotelijersko-restoraterski tehničar (turističko-hotelijerski tehničar), tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera... U kompanijama sa učenicima rade licencirani instruktori, koji su u PKS RPK Kruševac prošli pedagoško – didaktičku obuku, a njih je 94, kaže Maja Marković, vd direktora RPK Kruševac..

Kruševac, Trajal korporacija
foto: Kurir/Ž.M.

Prema njenim rečima, kada je reč o upisnoj politici (planiranju upisa učenika u srednje škole) za školsku 2022/2023. godinu, 11 poslodavaca podnelo je 47 izjava o spremnosti poslodavca za uključivanje u dualno obrazovanje, za obrazovne profile iz različitih područja rada: mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika, poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane, trgovina, ugostiteljstvo i turizam, hemija, nemetali i grafičarstvo...

Krupševac, Maja Marković
foto: Kurir/Ž.M.

Na bazi prikupljenih izjava, Privredna komora Srbije će formirati predlog o potrebama privrede za budućim kadrovima (Plan za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje za školsku 2022/2023. g.) i dostavlja ga Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS. Na osnovu pomenutog plana, konačnu odluku o strukturi upisa u srednje škole za dualni model obrazovanja – broju učenika i odeljenja za svaku opštinu i grad na teritoriji Republike Srbije, donosi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole.

Kruševac, Trajal korporacija
foto: Kurir/Ž.M.

Dualno obrazovanje je regulisano Zakonom o dualnom obrazovanju, koji je usvojen 8. 11. 2017. godine, a čija je puna primena je započela 2019. godine.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track