BUNJEVCI PROSLAVILI NACIONALNI PRAZNIK DAN VELIKOG PRELA: Najbolja „Preljska pisma“, a najlepša prelja Dunja Babić
Foto: Kurir.rs/N.H.

tradicija duga tri i po veka

BUNJEVCI PROSLAVILI NACIONALNI PRAZNIK DAN VELIKOG PRELA: Najbolja „Preljska pisma“, a najlepša prelja Dunja Babić

Srbija -

SUBOTICA - Bunjevački običaji se neguju tokom tradicije duge tri i po veka, a danas je bunjevačka zajednica ponosna što je sačuvala sve vrednosti svog naroda, tradiciju, jezik i identitet, čime je dobila i ravnopravan status sa svim drugim narodima u Srbiji.

Bunjevci su i ove godine proslavili „Dan Velikog prela“, jedan od četiri nacionalna bunjevačka praznika. Pored obeležavanja tradicionalnih običaja, bunjevačka zajednica koja je od svih varoši u Srbiji, najbrojnija u Subotici, tog dana podseća i na značajne datume, a nacionalni praznik Veliko prelo je prvi put javno proslavljen, u gradu na severu Bačke 1879. godine, kada ga je organizovala Pučka kasina, pokazujući bogatstvo svih običaja.

Buljevci, dan velikog prela
foto: Kurir.rs/N.H.

To je potvrdila i Kata Kuntić, najavom KUD-a „Bunjevka“ na Prelu, koje je predstavilo, kako su nekada davno organizovana prela u bunjevačkim kućama. Domaćini su ponosno isticali i ženske poslove, od pletenja do pripreme hleba i kolača, a na prelima su bile i komšije, dok su se deca igrala na podu kukuruzovinom ili drugim igračkama.

Proslava Prela obeležena je u subotičkom Spartaku, uz bogat kulturno umetnički program. Održan je i izbor za najlepšu preljsku pesmu i najlepše prelje. „Preljska pisma“ Geze Babijanovića, proglašena je najboljom, a najlepša prelja je Dunja Babić, prva pratilja Jovana Francišković, a druga Milica Anđelković. Nastupio je i tamburaški orkestar „Tajna“ i solistkinja Tamara Babić.

Buljevci, dan velikog prela
foto: Kurir.rs/N.H.

Bunjevci su kroz vekovno angažovanje za svoj nacionalni identitet uspešno savladali mnoge prepreke, pa je sada bunjevački jezik u Subotici prihvaćen kao četvrti službeni jezik Grada, a predsednica Nacionalnog Saveta Bunjevaca dr Suzana Kujundžić Ostojić kaže, da je u mnogome to bio i trnovit put da se sačuva bunjevački jezik i tradicija.

- Bunjevci u Subotici i Srbiji s ponosom mogu da pokažu kako čuvaju svoju kulturu i tradiciju. Stari običaj Prela i danas obeležavamo, a bunjevačka zajednica ga je donela, u ove krajeve, pre više od tri i po veka. Prvo javno Veliko prelo je održano 1879. godine, a proglašenje bunjevačkog kao službenog jezika u Subotici, prekretnica u svemu što radimo – istakla je dr Kujundžić Ostojić.

Buljevci, dan velikog prela
foto: Kurir.rs/N.H.

Brojni gosti kažu da svake godine se posebno pripremaju za Veliko prelo. Dejan Parčetić, predsednik UG „Bunjevačko kolo“ iz Sombora ističe, da ove godine u Somboru nisu organizovali Prelo, ali da prisustvuju svom prazniku u Subotici, gde su Bunjevci najbrojniji.

Bunjevcima je nacionalni praznik čestitao i Srđan Samardžić, u ime Gradske uprave i gradonačelnika Stevana Bakića, uz poruku da je proslava nacionalnog praznika Bunjevaca i još jedna potvrda bogatstva kulture različitosti koja se neguje u Subotici.

Da je Prelo jedan od najznačajnijih praznika Bunjevaca istakao je na proslavi i Zoltan Kudlik, iz pokrajinskog sekretarijata za kulturu nacionalnih manjina, koji je istakao da se izdvajaju sredstva za bunjevačka udruženja, pokrajinskim konkursima.

Buljevci, dan velikog prela
foto: Kurir.rs/N.H.

Narodni poslanik Milimir Vujadinović je rekao da je ponosan što danas i Bunjevci imaju sva prava kao i drugi narodi u Srbiji.

-Baveći se pitanjem srpske zajednice u regionu, ponosan sam što svi zajedno živimo u zemlji u kojoj nema razbijenih tabli i znakova, bez obzira kojim su jezikom označene, naglasio je Vujadinović.

Kurir.rs/N.H./Foto: N. H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track