LJUBINKO U RODNOM SELU PROIZVODI ORGANSKU HRANU: Kada završi svoj plan, svako će moći da ga poseti i UŽIVA U PRIRODI
Foto: Kurir.rs/B.R.

gornja rečica

LJUBINKO U RODNOM SELU PROIZVODI ORGANSKU HRANU: Kada završi svoj plan, svako će moći da ga poseti i UŽIVA U PRIRODI

Srbija -

Ljubinko Vasiljević (65) iz prokupačkog sela Gornja Rečica želeo je da njegova porodica i on jedu zdrave proizvode i za petnaestak godina ta njegova vizija postala je stvarnost u kojoj sada mogu da uživaju i drugi. Prvo skromni zasadi krompira, paradajza, papirike, voća, a sada 5,5 hektara organske proizvodnje je dokaz da nijedan cilj nije daleko ako mu se čovek posveti.

Prokuplje, Ljubinko Vasiljević
foto: Kurir.rs/B.R.

-Kada sam otišao u penziju zbog zdravstvenih problema, rešio sam da se vratim u svoje rodno selo i započnem organsku proizvodnju. Znao sam da to nije jednostavan put, ali sam imao vere u sebe i sada se pokazalo da sam bio u pravu. Evo, započeo sam da pravim i brvnaru za posetioce, sve od prirodnih materijala. Pomažu mi košije, rođaci - ponosan je Ljubinko na svoje rezultate.

On objašnjava da je imao odlično predznanje, jer je jedno vreme u Brazilu radio u organiskim vinogradima,a i njegov pokojni otac Radovan je uzgajao organsko voće i povrće.

Prokuplje, Ljubinko Vasiljević
foto: Kurir.rs/B.R.

- Tada je bilo mnogo lakše, jer nije bilo pesticida i nekako se priroda sama starala o berićetu. Sada je teže, ali nije neizvodljivo. Sam pravim prirodne rastvore za prskanje voća i povrća, tu su i pčele da oprašuju, a bela detelina na livadi oko voćki je odlično đubrivo - odaje nam svoje tajne ovaj poljoprivrednik.

Njegove jabuke nisu orgomne, savršene, ne sijaju, ali mirišu na prirodu i zdravlje. Tako je i sa ostalim proizvodima koje dobija na svom imanju. Njih čuva u slami, od njih pravi rakije i sokove, džemove, slatka i kompote.

Prokuplje, Ljubinko Vasiljević
foto: Kurir.rs/B.R.

- Ljudi se mnogo truju i tako gube odbrambenu moć organizma. To treba zaustaviti. Evo moj je plan da završim brvnaru i jezerce ispred nje, da svako može da dođe i uživa u prirodi. Kao i sada, svako ko me poseti može da pojede koliko želi šta god želi, a tako će biti i kada završim ovu oazu prirode - dodaje naš sagovornik.

Nimalo lako, čini se, je ostvariti praiskonski kontakt i vezu sa prirodom. Od nje se čovek otuđio i zapostavio je. Ona to uzvraća svirepim napadima, koji, misli Ljubinko treba da nas trgnu i moramo da pokažemo poštovanje prema njoj. Samo tako, čovek može da se odbrani od svih napada na njegov organizam.

Prokuplje, Ljubinko Vasiljević
foto: Kurir.rs/B.R.

- Zato ja svoje proizvode i poklanjam. Želim da što više ljudi oseti pravi miris voća i povrća, posebno oni koji nemaju dovoljno novca da ih kupe - ističe Ljubinko.

On je poznat po tome što svake godine deo svoje proizvodnje pokloni prokupačkom Crvenom krstu da podele socijalno - ugroženom stanovništvu prokupačkog kraja.

Za poslednje dve godine dao je ukupno dve tone krompira, crnog luka, jabuka i krušaka, a nastaviće i dalje istu praksu. Njega su u život vratili, kako kaže, ovi proizvodi koji se ne prskaju pesticidima, pa se nada da će pomoći i drugima da „ožive“.

Prokuplje, Ljubinko Vasiljević
foto: Kurir.rs/B.R.

Ljubinko je odlično razradio tehniku organske proizvodnje. U tom ciklusu, važnu ulogu imaju pčele, a njegove su u koševima i nekoliko košnica. One oprašuju cvetove, sistem kap na kap poliva zasade, a kopriva i soda bikarbona su osnovni sastojci za preparate za prskanje koje pravi.

-Ako se temeljno i precizno posveti održvanju biljaka na ovaj način, nema greške. Možda je manje plodova, ali su oni sto posto zdravi i potrebni svakom organizmu- savetuje Ljubinko.

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track